KulturaZanimljivosti

Sedam dubrovačkih brodova u španjolskim pomorskim operacijama

Sedam dubrovačkih brodova u španjolskim pomorskim operacijama

Dubrovački muzeji u srijedu 23. ožujka s početkom u 11 sati organiziraju u Pomorskom muzeju predavanje diplomiranog arheologa i povjesničara Igora Mihajlovića pod nazivom ‘Dubrovački brodovi i pomorci u španjolskim pomorskim operacijama 1580. – 1588.: nove spoznaje prema arhivskim izvorima’.

Autor predavanja govorit će o dubrovačkim brodovima i pomorcima koji su sudjelovali u tri pomorske operacije koje je provela Španjolska u razdoblju između 1580. i 1588. Tijekom audijencije kod španjolskog potkralja u Napulju 1581. dubrovački poslanik naveo je podatak da je čak 35 dubrovačkih nava bilo uključeno u osvajanje Portugala godinu dana ranije. Sedam velikih dubrovačkih brodova navedeni su kao sudionici u pohodu na Azore 1581. – 1583. U obje ekspedicije, korišteni su za prijevoz trupa i zaliha te nisu sudjelovali u pomorskim bitkama.

Jedna od nava „San Nicolò“, pod zapovjedništvom kapetana Marina Prodanelića, nije bila uključena samo u pohodima na Azorima 1582. / 1583., nego i u slavnoj španjolskoj „Nepobjedivoj armadi“ 1588. godine. Ostali dubrovački brodovi koji su sudjelovali u napadu na Englesku 1588. godine bili su „Santa Maria della Grazia e San Giovanni Battista“, „Santa Annunziata“ i „Santa Maria del Bissone“. Nijedan od navedena četiri broda nije se vratio u Španjolsku odnosno u Dubrovnik.

Igor Mihajlović rođen je 1980. godine u Zagrebu. Diplomirao je arheologiju i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2008. godine. Iste godine zaposlen je u Odjelu za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda. Sudjelovao je na brojnim podvodnim istraživanjima u hrvatskom podmorju. Fokus njegovih istraživanja je pomorska povijest i naoružanje trgovačkih brodova od 15. do 17. stoljeća. Trenutno je na doktorskom studiju arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom: ‘Razvoj topničkog naoružanja na trgovačkim brodovima od 1450. do 1650. godine prema nalazima iz hrvatskog podmorja’.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist