Aktualno

[FOTO] SMILE PLUS O scenarijima mobilnosti kao podršci novim prometnim politikama u zagušenim urbanim područjima

Dubrovačka razvojna agencija DURA održala je konferenciju za medije u hotelu Lero u sklopu dvodnevnog partnerskog sastanka projekta SMILE PLUS.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici projektnog partnerstva Tina Matekovič iz Regionalnog razvojnog centra Koper iz Slovenije, stručnjak za komunikacije na projektu Enrico Anghileri iz Italije, tehnički partner na projektu Francesco Bruzzone iz IUAV pri Sveučilištu u Veneciji te voditeljica projekta ispred Dubrovačke razvojne agencije DURA, Tea Gjivić Puzović. Ovom prilikom predstavljene su sve dosadašnje kao i predstojeće aktivnosti ovog projekta kojeg DURA u ulozi projektnog partnera provodi u Dubrovniku.

Projekt SMILE PLUS svojevrsna je kapitalizacija rezultata prethodno implementiranog projekta SMILE, a putem kojeg će se nadograditi i proširiti scenariji mobilnosti kao podrška novim prometnim politikama u zagušenim urbanim područjima. Nadogradnja scenarija mobilnosti odnosit će se uvelike na promjenu ponašanja stanovnika u kontekstu utjecaja Covid-19 pandemije.

Pandemija Covid-19 preusmjerila je primarni izbor stanovnika; s obzirom da je u protekle dvije godine potreba za društvenim distanciranjem bila jedna od ključnih mjera za sprječavanje širenja virusne infekcije, došlo je do porasta individualnog prijevoza, tj. korištenja osobnih automobila. Zbog brojnih različitih čimbenika poput zastarjelih prijevoznih sredstava na prometnicama, nedostatka kapaciteta za planiranje održive mobilnosti, nepotpunosti podataka (npr. podataka o kvaliteti zraka u mnogim IPA zemljama), mnogi gradovi i regije na području kojeg obuhvaća program Interreg ADRION, žarišta su opisanog problema.

Projekt SMILE PLUS financiran je sredstvima iz programa EU Interreg Adrion. Nositelj ovog projekta je Regionalni razvojni centar Koper iz Slovenije, a pored Dubrovačke razvojne agencije DURA, partneri na projektu su i IUAV iz Venecije (IT) i Banat (RS).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 161.381,40 eura pri čemu Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj sufinancira 135.246,40 eura, a kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II) 26.135,00 EUR-a. Vrijednost bespovratnih sredstava za DURA-u iznosi 22.798,19 eura. Predviđeno trajanje projekta je šest mjeseci.

Pročitajte još

Zbog salmonele na farmi iz prodaje povučena jaja!

Dulist

SAT ZA PLANETU ZEMLJU Ugasite svjetla večeras!

Dulist

MARKO MARGARITONI UZ DAN NARCISA Održali smo vrlo visoku stopu rano otkrivenih karcinoma dojke

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija