Kultura

SAZNAJTE VEČERAS Koja je razlika između Zagorkinih junakinja i drugih ženskih likova u hrvatskoj književnosti?

SAZNAJTE VEČERAS Koja je razlika između Zagorkinih junakinja i drugih ženskih likova u hrvatskoj književnosti?

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku poziva na predavanje koje će održati Ivana Grkeš, magistra komparativne književnosti i francuskog jezika i književnosti, s temom ‘Marija Jurić Zagorka između ljubavnog i povijesnog romana’ danas u 18.30 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Marija Jurić Zagorka zasigurno je jedna od najplodnijih spisateljica u hrvatskoj povijesti. Njezin je rad godinama bio sustavno zanemarivan u književnim krugovima, dok su ‘obični’ čitatelji stalno iznova iščitavali tisuće stranica njezinih romana.

Zagorka je sebe prvenstveno smatrala novinarkom, osobom koja se bavi politikom, dok se ustručavala na glas reći da je i spisateljica. Prožeta snažnom voljom za radom, p(r)oučavanjem, mijenjanjem okoline i jačanjem duha naroda, a naročito žena, neumorno je radila na svojim djelima. Uređivala je nekoliko časopisa, surađivala s nekoliko važnih novinarskih kuća, proglašena prvom novinarkom naše regije, ali i najopsežnijom našom spisateljicom.

Na ovom predavanju predstavit će se Zagorkin zanimljiv, ali bolan život, opsežan opus te povijesno-ljubavna djela. Koja im je uloga i zašto je Zagorka baš na njima najviše radila? Koja je razlika između Zagorkinih junakinja i drugih ženskih likova u hrvatskoj književnosti? Dođite i poslušajte!

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist