Aktualno

SAVJET LIJEČNIKA Što učiniti ako posumnjate na trovanje pićem?

Kemijsko trovanje pićem izazvalo je veliku zabrinutost javnosti na društvenim mrežama, a nakon slučaja u Rijeci, i u Zagrebu se sumnja na dva slučaja trovanja. Specijalist gastroenterologije u zagrebačkom KBC-u Tihomir Bradić za RTL pojasnio je što napraviti u slučaju trovanja pićem. Istaknuo je kako se simptomi kod konzumacije kiseline i lužina promptno pokazuju.

– Čovjek odmah osjeti pečenje i bol, a kasnije ako i proguta dolazi do bolova iza prsne kosti i u području žličice trbuha. Simptomi su uvijek promptni, nastaju odmah – rekao je Bradić pa dodao da će mladić proći bez težih posljedica.

– Ingestija kiseline i posebice lužina je po život opasna situacija koja može izazvati trajne ozljede organizma. Kod ovog pacijenta s blagim ozljedama sluznice ne vjerujem da će imati dugoročne posljedice – poručio je specijalist i savjetovao izbjegavanje konzumacije gaziranih pića.

– Ako se razviju simptomi prilikom ingestije takve tekućine, pokušati je prekinuti, odmah ispljunuti i potražiti liječničku pomoć. Osim pečenja, može se primijetiti promijenjen okus namirnice. Nikako ne treba pokušati razrijediti već progutanu tekućinu vodom, mlijekom ili sodom bikarbonom jer to može dovesti do egzotermne reakcije, stvaranja topline, samim time i do pogoršanja ozljede – zaključio je Bradić.

 

Foto Pexels

Pročitajte još

‘DOBRI DUH HNK KONAVLJANIN’ Napustio nas je Ivan Čeliković

Dulist

RUŠENJE REKORDA IZ 2019. Zračna luka Ruđer Bošković u 2024. očekuje gotovo 3 milijuna putnika

Dulist

JELENA PERČIN U DOSJEU JARAK O UBOJSTVU IVANE HODAK Rekla mi je da viđa često isti auto

Dulist