Grad

SASTANAK U GRADU O čemu je Franković razgovarao s europskim zastupnikom Karlom Resslerom?

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sastao se ovog utorka sa zastupnikom u Europskom parlamentu Karlom Resslerom. Sastanku je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž.

Jedna od istaknutih tema razgovora bila je plastično zagađenje Jadranskog mora koje dolazi iz Albanije. Eurozastupnik Ressler izvijestio je gradonačelnika Frankovića kako će tijekom tjedna boraviti u službenom posjetu Tirani u Albaniji, kao dio službene delegacije Europskog parlamenta, gdje će se sastati s albanskim akterima.

– Više od 90 posto plastičnog i drugog otpada na hrvatske obale pristiže s juga Europe, osobito iz Albanije. Nadalje, 229 tisuća tona plastike godišnje završi u Sredozemnom moru, a zbog utjecaja struja i relativno plitkog mora, nakon prolaska kroz Otrantska vrata, Hrvatska je i na udaru plastike iz Sredozemnog mora – kazao je zastupnik Ressler te istaknuo kako je zatražio od Europske komisije rješavanje ove problematike kroz europske programe zaštite okoliša i albanske pristupne pregovore.

Gradonačelnik Franković u potpunosti je podržao ovu inicijativu, istaknuvši kako je geografski Dubrovnik prvi na udaru zagađenja. Eurozastupnika Resslera upoznao je s najvažnijim projektima Grada Dubrovnika, s posebnim naglaskom na projekte financirane europskim sredstvima i one koji direktno utječu na poboljšanje uvjeta života građana.

-Grad Dubrovnik vidi veliku priliku u korištenju fondova Europske unije u novom financijskom razdoblju. Stoga smo pripremili niz projekata s posebnim naglaskom na kapitalne investicije, između ostalog i, u društvenu, komunalnu i prometnu infrastrukturu – kazao je gradonačelnik, a izdvojio je najveći infrastrukturni zahvat u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav Dubrovnika u njegovoj povijesti, projekt Aglomeracije vrijedan 881,2 milijuna kuna.

U ovoj je prigodi gradonačelnik Franković zastupnika Resslera upoznao s brojnim demografskim i pronatalitetnim mjerama i politikama koje se provode na razini Grada Dubrovnika s ciljem opstanka i podupiranja mladih i mladih obitelji, te povećanjem kvalitete života svih građana.

– Sve više upisane djece u vrtićima i sve više učenika u školama dokazuje još jedan rastući i pozitivan trend te je stoga potrebno nastaviti ulagati u proširenje kapaciteta u objektima predškolskog i školskog obrazovanja. Grad Dubrovnik godišnje izdvaja značajna sredstva kao poticaj mladim obiteljima kroz različite forme financiranja, subvencija i stipendija što predstavlja još jedan iskorak u smislu dobrih demografskih pokazatelja – istaknuo je gradonačelnik Franković.

U tom kontekstu, predstavio je i program poticajne Dubrovačke stanogradnje namijenjene mladim obiteljima, što je eurozastupnik Ressler ocijenio kao izvrstan primjer pozitivne prakse koji ima potencijal primjene i na nacionalnom području.

Pročitajte još

PREDSTAVLJEN NOVI IZGLED SPOMEN SOBE Trebala bi biti dovršena do Feste sv. Vlaha!

Dulist

GRADONAČELNIK DOMINKU RADIĆU ‘Hvala od srca što nesebično pomažete ljudima’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist