Grad

Sastanak Stožera civilne zaštite Grada Dubrovnika uoči sezone

Sastanak Stožera civilne zaštite Grada Dubrovnika uoči sezone

Uoči nadolazeće turističke sezone, u prostorijama JVP Dubrovački vatrogasci danas je održan sastanak stožera civilne zaštite Grada Dubrovnika na temu pripreme, održavanja spremnosti i djelovanja operativnih snaga i žurnih službi u ljetnim mjesecima. Sastanku je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

Načelnik stožera civilne zaštite Stijepko Krilanović u ovoj je prilici svim sudionicima sastanka predstavio mjere i aktivnosti u pogledu veće sigurnosti posjetitelja i gostiju, zaštite od požara i pružanja potpore zdravstvenom sustavu u svrhu organizacije punktova za provođenje cijepljenja protiv bolesti COVID–19. Nadalje, načelnik Krilanović osvrnuo se i na potrebu osiguravanja uvjeta (funkcionalnost i spremnost objekata) u slučajevima velikih nesreća ili katastrofa te na ažurnost i uključenost operativnih snaga u kontekstu zbrinjavanja turista u nenadanim okolnostima.

Na današnjem sastanku razgovaralo se o dosadašnjim aktivnostima vezanim za europski projekt E-CITIJENS putem kojeg je Grad Dubrovnik nabavio vrijednu opremu za potrebe civilne zaštite – set seizmičkog uređaja s video kamerom za pretrage iz ruševina te šatore na napuhivanje. Oprema je nabavljena u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, točnije u slučaju potresa.

Također, prezentirane su i ostale aktivnosti europskog projekta u sklopu kojeg su održane edukacije za građane i djecu na temu izvanrednih situacija odnosno pravovremenog i pravilnog postupanja za vrijeme potresa. Vrijedi spomenuti kako se trenutno u okviru projekta provodi testiranje i analiziranje platforme putem kojeg bi građani koristeći društvene mreže doprinijeli u ranoj detekciji i potencijalnoj prevenciji prirodnih i antropogenih ugroza koje bi u konačnici mogle biti od iznimne koristi svim hitnim i žurnim službama.

Projekt E-CITIJENS je financiran u sklopu prioritetne osi 2: Sigurnost i otpornost, programa INTERREG Italija-Hrvatska, a traje do 30. lipnja 2022. godine. Naime, završna konferencija projekta održati će se u Dubrovniku u lipnju ove godine.

Uz Grad Dubrovnik projektni partneri su: Regija Molise (IT), Splitsko – dalmatinska županija (HR), Regija Veneto (IT), Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (HR), EEIG EURelations (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Općina Pescara (IT), Jadransko Jonska Euroregija (HR) i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR).

Ukupan proračun projekta iznosi 2.846.100,00 €, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150,00 € te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije.

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist