Grad

Sastanak Stožera civilne zaštite Grada Dubrovnika uoči sezone

Uoči nadolazeće turističke sezone, u prostorijama JVP Dubrovački vatrogasci danas je održan sastanak stožera civilne zaštite Grada Dubrovnika na temu pripreme, održavanja spremnosti i djelovanja operativnih snaga i žurnih službi u ljetnim mjesecima. Sastanku je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

Načelnik stožera civilne zaštite Stijepko Krilanović u ovoj je prilici svim sudionicima sastanka predstavio mjere i aktivnosti u pogledu veće sigurnosti posjetitelja i gostiju, zaštite od požara i pružanja potpore zdravstvenom sustavu u svrhu organizacije punktova za provođenje cijepljenja protiv bolesti COVID–19. Nadalje, načelnik Krilanović osvrnuo se i na potrebu osiguravanja uvjeta (funkcionalnost i spremnost objekata) u slučajevima velikih nesreća ili katastrofa te na ažurnost i uključenost operativnih snaga u kontekstu zbrinjavanja turista u nenadanim okolnostima.

Na današnjem sastanku razgovaralo se o dosadašnjim aktivnostima vezanim za europski projekt E-CITIJENS putem kojeg je Grad Dubrovnik nabavio vrijednu opremu za potrebe civilne zaštite – set seizmičkog uređaja s video kamerom za pretrage iz ruševina te šatore na napuhivanje. Oprema je nabavljena u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, točnije u slučaju potresa.

Također, prezentirane su i ostale aktivnosti europskog projekta u sklopu kojeg su održane edukacije za građane i djecu na temu izvanrednih situacija odnosno pravovremenog i pravilnog postupanja za vrijeme potresa. Vrijedi spomenuti kako se trenutno u okviru projekta provodi testiranje i analiziranje platforme putem kojeg bi građani koristeći društvene mreže doprinijeli u ranoj detekciji i potencijalnoj prevenciji prirodnih i antropogenih ugroza koje bi u konačnici mogle biti od iznimne koristi svim hitnim i žurnim službama.

Projekt E-CITIJENS je financiran u sklopu prioritetne osi 2: Sigurnost i otpornost, programa INTERREG Italija-Hrvatska, a traje do 30. lipnja 2022. godine. Naime, završna konferencija projekta održati će se u Dubrovniku u lipnju ove godine.

Uz Grad Dubrovnik projektni partneri su: Regija Molise (IT), Splitsko – dalmatinska županija (HR), Regija Veneto (IT), Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (HR), EEIG EURelations (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Općina Pescara (IT), Jadransko Jonska Euroregija (HR) i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR).

Ukupan proračun projekta iznosi 2.846.100,00 €, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150,00 € te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije.

Pročitajte još

Prvak Hrvatske Luka Ivanković i brončane judoke Mokošice kod gradonačelnika

Dulist

Obilježena 19. obljetnica otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Osojniku

Dulist

UGRADNJA DIZALICA TOPLINE Gradski bazen modernizira se sustavom grijanja morskom vodom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija