Aktualno

Sanja Žaja Vrbica nova prorektorica za studije i studente

Sanja Žaja Vrbica nova prorektorica za studije i studente

Sveučilište u Dubrovniku dobilo je novu prorektoricu za studije i studente.

Riječ je o izv. prof. dr. sc. Sanji Žaja Vrbica, koju je imenova Senat Sveučilišta u Dubrovniku na sjednici održanoj 27. ožujka, a na prijedlog rekotora prof. dr. sc. Nikše Buruma. Nova prorektorica imenovana je za razdoblje od 1. travnja 2019. do 30. rujna 2020.

Rođena je 1969. u Dubrovniku, gdje je završila osnovnu i srednju školu, a 1993. je diplomirala povijest umjetnosti i muzeologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1995. do 2005. godine zaposlena je u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku na poslovima kustosa i višeg kustosa. Magistarski rad s naslovom Likovna kritika i izložbe u Dubrovniku 1876.-1978. obranila je 1999., a 2011. godine obranila je disertaciju Marko Rašica; oba su rada izvedena uz mentorsko vodstvo akademika Tonka Maroevića.

Od 2005. zaposlena je na Sveučilištu u Dubrovniku na Odjelu za umjetnost i restauraciju, a 1. ožujka 2019. izabrana je u zvanje izvanredne profesorice. Od 1. listopada 2016. s pozicije pročelnice Odjela za umjetnost i restauraciju koordinirala je i aktivno sudjelovala u donošenju novih programa preddiplomskog i diplomskog Studija konzervacije-restauracije, smjerovi: drvo, papir, tekstil, metal i keramika, koji se provode od 2018./2019. akademske godine.

Bila je članica radne skupine osnovane na inicijativu Grada Dubrovnika, uz koordinaciju Instituta za međunarodne odnose IRMO, Zagreb, tijekom 2014. godine, koja je formulirala aktualnu Strategiju razvoja kulture Grada Dubrovnika 2015. – 2025. godine. Na Sveučilištu u Dubrovniku sudjelovala je u radnoj skupini za donošenje Strateškog programa znanstvenih istraživanja na području humanističkih znanosti Sveučilišta u Dubrovniku 2017.-2022. godine, koji je prihvaćen 2018. Rektorski zbor Republike Hrvatske 2017. godine imenovao je članom Povjerenstva Rektorskog zbora za međusveučilišnu suradnju u području umjetnosti (unutarhrvatski Erasmus). Međunarodnu aktivnost ostvarila je iniciranjem potpisivanja Erasmus+ ugovora sa studijima konzervacije-restauracije u Portugalu, Španjolskoj i Italiji, Erasmus mobilnostima u Poljskoj, Španjolskoj i Portugalu, te kontinuiranom suradnjom s različitim europskim studijima konzervacije – restauracije.

Područje njezina znanstvenog interesa teme su hrvatske umjetnosti 19. i 20. stoljeća, te umjetnička produkcija u Hrvatskoj. Objavila je jednu knjigu, tri poglavlja u knjigama, 19 znanstvenih radova i osam stručnih radova. Sudjelovala je na deset domaćih i stranih znanstvenih skupova. Bila je suradnica na projektu MZOŠ „Likovna umjetnost i likovna kultura 19., 20. i 21. stoljeća u Dalmaciji“ 2008. – 2013. voditelja prof. dr. sc. Vinka Srhoja. Autorica je 14 monografskih, retrospektivnih i skupnih izložba. Članica je uredništva međunarodnog znanstvenog časopisa Revista de Museología (RdM), ISSN 1134-0576, stručnog časopisa Dubrovački horizonti ISSN 0419-7925, te Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske i Hrvatskog muzejskog društva.

Pročitajte još

PROMETNA U KUPARIMA Ozlijeđena osoba prevezena u bolnicu

Dulist

OD IDUĆEG TJEDNA Liječnici će imati pravo prijaviti pacijente privremeno nesposobnima za vožnju

Dulist

GORAK KRAJ ‘Novi Europski Bauhaus’ izostavio Dubinu iz projekta, iz kluba poručili: Uprava TUP-a gurnula nas je u stečaj

Dulist