Grad

SAMO DAN NAKON PISANJA Blagajna na Kneževom dvoru freško opiturana u zelenu boju

Izgled bočnih tzv. Vrata milosti na Kneževom dvoru uzburkala je gradske duhove, o čemu smo pisali u petak. Mnoge je, naime, posebno zatekla i zgrozila bijela boja Vrata, točnije pomične pregrade na ovom spomeniku kulture. Samo dan kasnije, u subotu ujutro, zatekli smo promjenu. Drvena vrata, točnije pomična pregrada, freško je opiturana u zelenu boju.

Novi izgled pomične pregrade koja je postavljena s unutrašnje strane bočnih vrata (tzv. Vrata milosti) – fotografirano u subotu ujutro (9. travnja)
Dojučerašnji izgled pomične pregrade koja je postavljena s unutrašnje strane bočnih vrata (tzv. Vrata milosti)

Uz ‘amen’ konzervatora
Podsjetimo, pisali smo kako su Vrata svojim izgledom, a i bojom, vrata odudarala od dubrovačke tradicije i zaštićene spomeničke baštine, kakav Dvor jest. No, ono što je začuđuje jest činjenica kako je sve to postavljeno uz ‘amen’ dubrovačkih konzervatora! Kako je za DuList naveo pročelnik Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Antun Baće, riječ je o pomičnoj pregradi koja je postavljena s unutrašnje strane bočnih vrata (tzv. Vrata milosti).

-Riječ je o pomičnoj pregradi koja se uklanja kada se ta vrata zatvaraju, nakon završetka radnog vremena navedene muzejske ustanove. Postavom pomične pregrade s unutrašnje strane vrata nije prouzročena šteta na kulturnom dobru – zaključuje Baće. Inače, riječ je o blagajni za prodaju ulaznica Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja u Kneževu dvoru.

Franković o vratima
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se na svom Facebook profilu na novi izgled bočnih vrata Kneževog Dvora. Pomičnu pregradu bijele boje, čije su postavljanje odobrili konzervatori, nazvao je ruglom.

-Smetala je kućica za mačku, a ovo ne smeta. Rok za uklanjanje ovog rugla je ponedjeljak do kraja dana – poručio je kratko i jasno gradonačelnik Mato Franković, podijelivši tekst DuLista o novom izgledu bočnih vrata na Dvoru. Hoće li se i dalje ovo ‘ruglo’, kako ga je nazvao, ukloniti?

 

Pročitajte još

Marijeta Hladilo imenovana pročelnicom Upravnog odjela za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove

Dulist

U POVIJESNOJ JEZGRI Ove su ulice večeras bez vode!

Dulist

Završena posljednji korak pred realizaciju azila za životinje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija