Grad

SAMO DAN NAKON PISANJA Blagajna na Kneževom dvoru freško opiturana u zelenu boju

Izgled bočnih tzv. Vrata milosti na Kneževom dvoru uzburkala je gradske duhove, o čemu smo pisali u petak. Mnoge je, naime, posebno zatekla i zgrozila bijela boja Vrata, točnije pomične pregrade na ovom spomeniku kulture. Samo dan kasnije, u subotu ujutro, zatekli smo promjenu. Drvena vrata, točnije pomična pregrada, freško je opiturana u zelenu boju.

Novi izgled pomične pregrade koja je postavljena s unutrašnje strane bočnih vrata (tzv. Vrata milosti) – fotografirano u subotu ujutro (9. travnja)
Dojučerašnji izgled pomične pregrade koja je postavljena s unutrašnje strane bočnih vrata (tzv. Vrata milosti)

Uz ‘amen’ konzervatora
Podsjetimo, pisali smo kako su Vrata svojim izgledom, a i bojom, vrata odudarala od dubrovačke tradicije i zaštićene spomeničke baštine, kakav Dvor jest. No, ono što je začuđuje jest činjenica kako je sve to postavljeno uz ‘amen’ dubrovačkih konzervatora! Kako je za DuList naveo pročelnik Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Antun Baće, riječ je o pomičnoj pregradi koja je postavljena s unutrašnje strane bočnih vrata (tzv. Vrata milosti).

-Riječ je o pomičnoj pregradi koja se uklanja kada se ta vrata zatvaraju, nakon završetka radnog vremena navedene muzejske ustanove. Postavom pomične pregrade s unutrašnje strane vrata nije prouzročena šteta na kulturnom dobru – zaključuje Baće. Inače, riječ je o blagajni za prodaju ulaznica Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja u Kneževu dvoru.

Franković o vratima
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se na svom Facebook profilu na novi izgled bočnih vrata Kneževog Dvora. Pomičnu pregradu bijele boje, čije su postavljanje odobrili konzervatori, nazvao je ruglom.

-Smetala je kućica za mačku, a ovo ne smeta. Rok za uklanjanje ovog rugla je ponedjeljak do kraja dana – poručio je kratko i jasno gradonačelnik Mato Franković, podijelivši tekst DuLista o novom izgledu bočnih vrata na Dvoru. Hoće li se i dalje ovo ‘ruglo’, kako ga je nazvao, ukloniti?

 

Pročitajte još

NOVI ZAKON ‘Održivi turizam se nameće kao nužnost. Treba sjesti za stol i odrediti prioritete’

Dulist

GRADSKO VIJEĆE Slijedi novi set zabrana, ali vatromet ipak na Stradunu

Andrea Falkoni Račić

NADSTREŠNICE, RASVJETA, PAMETNE KLUPE… Texo Molior dobio posao urbano-komunalnog uređenja Lapadske obale

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija