Aktualno

ODOBRILI KONZERVATORI! Novi izgled blagajne na Kneževom Dvoru zgrozio Dubrovčane

ODOBRILI KONZERVATORI! Novi izgled blagajne na Kneževom Dvoru zgrozio Dubrovčane

Novi izgled bočnih tzv. Vrata milosti na Kneževom dvoru ovog je petka uzburkao gradske duhove. Svojim izgledom, a i bojom, blago je rečeno, odudaraju od dubrovačke tradicije i zaštićene spomeničke baštine, kakav Dvor jest. Mnoge je posebno zatekla i zgrozila bijela boja novih vrata, točnije pomične pregrade, na spomeniku kulture. No, ono što još više začuđuje jest činjenica kako je sve to postavljeno uz ‘amen’ dubrovačkih konzervatora! No, kako navodi pročelnik Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Antun Baće riječ je o pomičnoj pregradi koja se uklanja kad se bočna vrata zatvaraju.
Kako navodi za DuList Antun Baće riječ je o pomičnoj pregradi koja je postavljena s unutrašnje strane bočnih vrata (tzv. Vrata milosti).
-Riječ je o pomičnoj pregradi koja se uklanja kada se ta vrata zatvaraju, nakon završetka radnog vremena navedene muzejske ustanove. Postavom pomične pregrade s unutrašnje strane vrata nije prouzročena šteta na kulturnom dobru – zaključuje Baće.
Inače, riječ je o novom izgledu blagajne za prodaju ulaznica Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja u Kneževu dvoru.
Ipak, bez obzira što se nova, bijela vrata ne vide kad se Dvor zatvori, njihov izgled itekako odudara od dubrovačke tradicije te se po mišljenju mnogih ovakva pomična pregrada ni u kojem slučaju ne uklapa u spomenik kulture. Mnogi su se zapitali i je li riječ o pomičnoj PVC pregradi ili je ista pak drvena.

 

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist