Zanimljivosti

Šamar nije nasilje!?

Šamar nije nasilje!?

Žena – objekt ili subjekt? naslov je tribine održane  u dvorani Ivana Pavla II. Moderator tribine, ravnatelj Caritasa mr. don Robert Ćibarić, objasnio je kako je došlo do suradnje s Obiteljskim centrom Dubrovačko neretvanske županije.

Statistički prikaz nasilja nad ženama u RH kao i podatke iz PU Dubrovačko neretvanske, pojašnjavao je socijalni radnik Obiteljskog centra Marko Grgurević. On je iz svog izlaganja a temeljenog iz osobnog dugogodišnjeg iskustva predočio kako na nasilje gleda žrtva, a kako nasilnik.
 
Silvija Sokal Gojavić, ravnateljica i psihologica Obiteljskog centra, predočila je stanje o nasilju u adolescentskim vezama. Naime, upravo je prisutnost nasilja u adolescentskim vezama jedan od faktora kasnijeg razvoja obiteljskog nasilja. Prikazala je kako mladi razmišljaju i što mladi smatraju nasiljem. Između ostalog, istaknuta je činjenica kako jedan dio mladih ne smatra nasiljem šamar, ljubomoru i vrijeđanje.
 
Marijana Ercegović iz udruge „Feniks“, koja se bavi zaštitom djece, mladih i obitelji, izložila je dio istraživanja o prisutnosti nasilja u obiteljima. Udruga „Feniks“ provela je prije nekoliko godina istraživanje u sklopu studije o potrebi otvaranja sigurne kuće ili zakloništa za žrtve obiteljskog nasilja na području Dubrovačko neretvanske županije.
 
Biskup mons. Mate Uzinić na kraju je zahvalio predavačima, istaknuvši potrebu da se ovakav vid prezentiranja stanja obiteljskog nasilja uključi i u predbračne tečajeve u organizaciji Vijeća za obitelj Dubrovačke biskupije.
 
Za glazbeni dio tribine pobrinuo se VIS „Rosario“ pjesmama „Vjerujem“, „On dolazi da spasi vas“ i „Moj Isus“ koje su ovoj tribini dale dimenziju kršćanske nade.
 
 Iz Caritasa podsjećaju da su tribina i humanitarni koncert za adaptaciju prihvatilišta za žrtve obiteljskog nasilja,  koji će se održati u petak 25. studenog u Sportskoj dvorani u Gospinu polju, dio proslave Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Također su pozvali sve da se odazovu i sudjelovanjem na koncertu daju svoj doprinos otvaranju prihvatilišta koje će dati novu nadu žrtvama obiteljskog nasilja.

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist