Politika

‘SAD JE PRILIKA POMOĆI I NJIMA’ Autobuserima smanjena cijena zaustavljanja na Pilama za 30 posto

'SAD JE PRILIKA POMOĆI I NJIMA' Autobuserima smanjena cijena zaustavljanja na Pilama za 30 posto

Gradski vijećnici jednoglasno su donijeli odluku o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila 8 plus jedan u zoni posebnog prometnog režima. Kako je gradonačelnik uvodno istaknuo, smanjuje se cijena zaustavljanja na Pilama.

-Grad Dubrovnik je kroz razne modele pomogao gospodarstvenicima, zakupnicima, turističkim agencijama, a autobuserima koji direktno plaćaju nismo puno pomogli jer za to nismo imali elemenata. A ovako im omogućavamo da nešto bar zarazde i prežive. Riječ je o smanjenju od 30 posto. Profunkcionirao je sustav Bus Web Shopa pa svi koji se zaustavljaju na Pilama i plaćaju to mogu raditi preko web shopa. Evidentira ih kamera preko Ilijine glavice i mi znamo da je ono prošlo. I dalje je zaustavljanje na Pilama autobusima besplatno za one koji koriste usluge dolaska u muzeje. Kroz novi model Du Carda sigurno će se poticati ljude da kupe tu vrstu usluge. Od 1. srpnja do dana 227 tisuća kuna je ukupno plaćeno putem Bus Web Shopa. Siguran sam da će se povesti široka rasprava kako treba ovdje raditi u budućnosti, ali ova se odluka odnosi samo na tekuću godinu vezano za pandemijska vremena. Okončali smo veliki dio sporova s autobuserima i naplatili smo dio. Očekujemo još pravorijek za niz drugih sporova. Mislimo da će svi sporovi koji su u tijeku završiti u korist Grada Dubrovnika – rekao je Mato Franković

Vijećnik Andro Vlahušić istaknuo je kako je Grad Dubrovnik od svih luka na Mediteranu uz Krf jedina luka koja ima shuttle prijevoz.

-U drugim gradovima turisti idu pješke. Samo u Dubrovniku putnik plaća 80 kuna da bi bio prevezen od broda do Pila i nazad i to prodaje cruiserska kompanije. Tada kompanija traži agenciju koja će mu pokriti prijevoz. Od 2011. do 2015. agencije nisu htjele plaćati 800 kuna pa su Sanitat i Grad tužili autobusere. Trgovački sud je donio odluku da moraju platiti sva potraživanja po cijeni od 800 kuna i to je iznosilo 25 milijuna kuna koje smo automatski trebali naplatiti, ali oni nisu htjeli platiti, pogotovo Atlas. Imamo 15 milijuna kuna potraživanja. Od 2016. nismo znali za presudu Visokog trgovačkog suda, ali kad je došla odluka, mi nismo imali nijedan razlog da bismo vinjetama ostavljali novac autobusima. Predlažem da ukinemo vinjete, a zaštitimo one koji su nam važni, a to su autobuseri i odredimo najmanju cijenu koju autobuseri trebaju plaćati. Prihvatimo smanjenje za 30 posto koje je ovom odlukom ponuđeno, ali nemojmo ugroziti poduzetnike. Ostavimo je možda radije za iduću sezonu i maknimo vinjete. Naš je osnovni problem koliko ljudi možemo primiti u grad – iznio je Andro Vlahušić.

Vijećnica Slavica Grkeš zahvalila je što je Grad imao sluha i umanjio cijene za ovaj pogođeni sektor. Naglasila je kako u Gradu postoji 200 agencija koje zapošljavaju četiri tisuće ljudi.

-One kreiraju sadržaj i dovode goste. Iako se ugostiteljima najviše pomoglo, a prijevoznicima ništa a ovime smo pomogli i prijevoznicima i turističkim agencijama. Trebalo bi jedino napraviti malo softverski upgrade da se može plaćati i preko virmana – rekla je Grkeš.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist