Aktualno

S Tirene položeni vijenci za žrtve Domovinskog rata

S Tirene položeni vijenci za žrtve Domovinskog rata

Sjećanja su još uvijek grozna. Što se tiče mog osobnog 1. listopada, neću ga nikad zaboraviti dok god sam živa. Isto je bio utorak, prekrasan dan, ujutro u šest i pol sam se probudila dići djecu da idu u školu – rekla je Marija Lukšić, predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije na spuštanju vijenaca u more za poginule na moru na brodu Tirena.

Lukšić se prilikom polaganja vijenaca sjetila svojih iskustava s prvog dana agresije na Dubrovnik.

– Preko puta kuće bila je jedna butiga ispred koje je odjednom prasnulo. Već danima prije su naši susjedi nama preko Ivanice slali upozorenja, u to doba nismo ih tako ozbiljno shvatili. Kuća mi se nalazi na sredini puta vojnog odmarališta Kupari i Ivanice. Cilj im je bio napasti vojsku u Kuparima i istjerati stanovništvo Župe iz domova, a to sam vrlo ozbiljno shvatila zbog djece. Pokupila sam ih sve troje glavom bez obzira, zvala sam muža te smo  napola goli i bosi pošli u prvo sklonište za koje smo bili određeni. Nekoliko dana prije smo preko civilne zaštite bili obaviješteni o tome u slučaju da dođe do napada, međutim nitko nije shvaćao da će naši „prijatelji“ udariti na sve što je hrvatsko – istaknula je.

Uz Lukšić polaganju su prisustvovali i predstavnici Grada Dubrovnika na čelu s gradonačelnikom Maton Frankovićem. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica osvrnuo se i na svoju objavu na društvenim mrežama povodom današnjih zbivanja u Trebinju.

– Nisam mogao vjerovati danas kad sam to pročitao. Trebinje danas službeno, odnosno tamošnji gradonačelnik i predsjednik skupštine obilježavaju početak napada s dubrovačkog područja na općinu Trebinje i sjećaju se 19, kako oni kažu branioca Trebinja koji su poginuli na Brgatu, od toga ih je devet iz Trebinja. Na snazi je ponovno srpsko krivotvorenje povijesti i zato sam se javio na Facebooku na ovaj dan kad Dubrovnik pati, kad svi mi koji smo bili u gradu znamo što se dogodilo. Trebalo je to osuditi, jer za 20 godina će ispasti da smo mi napali njih. Takve povijesne srpske priče smo vidjeli i s nekim drugim povijesnim događajima. Kad oni izmisle priču, ona postane mit i legenda. Vidjeli smo danas kako se okupio  velik broj Trebinjaca i to je svakako opomena svim onima koji misle da u gradu Trebinju imamo prijatelje i da su oni imalo promijenili svoj stav. Danas samo nemaju snagu da nam naude kao što su to napravili 1991. i u tom nametnutom ratu su izgubili – zaključio je.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist