Grad

S KAPETANA NA DADILJE Ragužev osvrt zašto djeca ne trebaju besplatne udžbenike

S KAPETANA NA DADILJE Ragužev osvrt zašto djeca ne trebaju besplatne udžbenike

‘Dubrovačka stranka u osnivanju’ Željka Raguža poslala je priopćenje u kojem su se osvrnuli na pitanje durovačkog proračuna. Priopćenje u kojem je zamjenik gradonačelnika Andra Vlahušića pisao o proračunu Andra Vlahušića u ime stranke koja se tek ima osnovati prenosimo u cijelosti:

Želimo se osvrnuti na proračun i aktualna pitanja glede njegova izglasavanja u svibnju, te ukazati na osjetljive stavke, a koje se primarno odnose na ulaganja u školski i predškolski odgoj, ali i predložiti izmjene dosadašnjeg načina subvencioniranja „zračnog mosta“ i cestovnog prometa.
S obzirom da posljednjih dana svjedočimo političkom populizmu koji se ogleda kroz inicijativu dodjele besplatnih udžbenika svim osnovnoškolcima, ističemo da se Dubrovačka stranka prvenstveno zalaže da se u vrtiće i školstvo ulaže dugoročno.
Besplatni udžbenici jesu i moraju biti primarno socijalni program, a nikako alat za političku promociju. Podsjećamo da Zaklada Blaga djela u suradnji s Gradom Dubrovnikom već provodi program dodjele besplatnih udžbenika samohranim roditeljima i onima slabijeg imovinskog stanja.
Stoga se pitamo jesmo li uistinu toliko bogati da plaćamo knjige onima kojima djecu u škole voze dadilje i privatni vozači? Kad uzmemo da je trenutni broj učenika u osnovnim školama 3156, procijenjeni iznos za besplatne udžbenike prelazi iznos od 3.000.000 kuna. Ako ta sredstva uložimo u obrazovnu infrastrukturu tijekom dvije godine možemo dovršiti projekt rekonstrukcije PŠ Montovjerne, čime bi i ova škola nakon završetka obnove OŠ Lapad bila spremna za jednosmjensku nastavu. Radi usporedbe ističemo da je u OŠ Lapad uloženo nešto više od 7 milijuna kuna, a ista će dobiti 12 učionica, od čega četiri potpuno nove, kuhinju, restoran i prostorije za produženi boravak.
U Dječje vrtiće Dubrovnik upisnao je 1720 djece, a prema prijedlozima nekih političkih inicijativa Grad bi, uz već postojeće olakšice, svako dijete trebao subvencionirati s dodatnih 150 kuna. Na razini godine to je iznos od preko 3.000.000 kuna.
Samtramo da postoji nekoliko važnih dugoročnih prioriteta u predškolskom odgoju poput izgradnje potrebnih kapaciteta na cijelom području grada (vrtić u Zatonu, nova grupa u Osojniku…), izjednačavanje plaća djelatnika vrtića s plaćama u školama, kao i nužnog pibližavanja pedagoškim standardima.
Naš prijedlog za zračni most i subvencije cestarine treba uskladiti s prijedlogom za vrtiće i škole. To se odnosi na obavezno uvođenje cenzusa, jer smatramo da nije potrebno dodatno, odnosno u jednakim iznosima, financijski potpomagati sve skupine građana.
Ovakvim načinom raspodjele proračunskuh sredstava uštedili bismo oko 7.000.000 kuna koje predlažemo uvrstiti u proračun kroz stvarno pomaganje našim sugrađanima, a to je subvencionirano podstanarstvo i besplatne karte potrebitima.
Zalažemo se da za 200 mladih obitelji subvencioniramo podstanarstvo sa 1500 kuna, što iznosi 3.600.000 kuna godišnje, a 1000 besplatnih povratnih avionskih karata po prosječnoj cijeni 800 kuna usmjerimo prema 2000 obitelji koje zadovoljavaju socijalne kriterije, a što iznosi 800.000 kuna godišnje. Isto tako želimo dugoročno riješiti pitanje mladih obitelji te sukladno prostornom planu krenuti u izradu tehničke dokumentacije za stambene zgrade na ruralnim područjima grada.

Dubrovačka stranka u osnivanju (DUSTRA), Željko Raguž

Valja istaknuti kako su Raguževe ”dadilje i privatni vozači” zapravo sasvim jedan prirodan nastavak Vlahušićevih pomorskih kapetana i vlasnika restorana.

 

Pročitajte još

GRAD DUBROVNIK DIO KEKS OBITELJI Platite režije bez naknade preko aplikacije

Dulist

SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU Priča o europskim izborima na kampusu

Dulist

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist