Aktualno

RUŽIČASTA SUBOTA NA STRADUNU ‘Rak dojke sve više pogađa i muškarce’

RUŽIČASTA SUBOTA NA STRADUNU 'Rak dojke sve više pogađa i muškarce'

Dan ružičaste vrpce humanitarna je akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. Kako je listopad mjesec svjesnosti o raku dojke ove je subote ispred palače Sponza organizirana akcija ‘Ružičasta subota’.

-I ove godine organizirali smo tradicionalnu ‘Ružičastu subotu’ na Stradunu. Naš cilj je promicanje svjesnosti o raku dojke s naglaskom na rano otkrivanje bolesti. Budući da znamo kako se bolest redovitim preventivnim pregledima može otkriti na vrijeme to osigurava bolje liječenje, bolje zdravstveno stanje i kvalitetu života, kako oboljelih tako i njihovih obitelji. Ove nam se godine pridružila Plesno rekreativna udruga Fortuna, čije su članice došle podržati nas, ali i donijeti malo razigranog duha i pažnje na današnju akciju – prigodno nam je ispričala dr. Ankica Džono-Boban, voditeljica službe za promicanje zdravlja u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

-Činjenica je da od svih pojavnosti raka u Hrvatskoj, 26 posto posto otpada na rak dojke. Vrlo je važno napomenuti kako se ta brojka sve više odnosi ne samo na žene već i muškarce. Izuzetno je važno da se ovakvi programi rane prevencije provode konstantno. Brojke smrtnosti su u Hrvatskoj naspram Europe nažalost porazne. Grad Dubrovnik pomaže ovakvim akcijama, ne samo nazočnošću već i sufinanciranjem akcija koje pokreće Liga protiv raka – ispričao nam je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Đivo Brčić.

Akciji su se pridružili i potporu dali zdravstveni djelatnici, žene koje se liječe od raka dojke i poznate osobe našega Grada, uz podjelu raznih promotivnih materijala.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist