AktualnoUrednički izbor

JELENA ŠILJE CAPOR Najprofesorica 29 godina predaje u istoj školi

JELENA ŠILJE CAPOR Najprofesorica 29 godina predaje u istoj školi

Uoči Svjetskog dana učitelja, proteklog petka, Agencija za odgoj i obrazovanje, a koja djeluje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH upriličila je u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici svečanu promociju najboljih odgojno-obrazovnih radnika. Među njih 608 unaprijeđenih u viša zvanja mentora i savjetnika nekolicina je Dubrovčana, ali i stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije. Našoj sugovornici, Jeleni Šilje Capor, profesorici povijesti s gotovo tridesetogodišnjim radnim iskustvom u Osnovnoj školi Marina Držića, nije prvi put kako se našla u društvu onih najistaknutijih. Ranijih godina zahvaljujući prvenstveno svom radu, ali i potpori nastavničke zajednice promovirana je u mentoricu, nakon toga u savjetnicu, a ovom prilikom taj status joj je potvrđen.

Tri desetljeća rada u OŠ Marina Držića
‘Nužno je naglasiti kako ja nisam jedina, ima još učitelja i nastavnika iz povijesti koji imaju status mentora ili savjetnika u našoj županiji’, skromno nam objašnjava profesorica Šilje Capor. Jasno, posrijedi je proces koji je dugotrajan, dodjela se održava dva puta godišnje – u travnju i listopadu, a status nije konačan. Škola u kojoj rade, kako nam tumači, potiče učitelje da se uključe, a uz završnu riječ viših savjetnika za određeno područje pri spomenutoj agenciji. U njenom slučaju to je ono Dalmacije u kojoj je viša savjetnica gospođa Loranda Miletić koja vodi edukacije na državnoj razini i sudjeluje na međunarodnim skupovima. Certifikat se obnavlja svakih pet godina. Prilikom tog razdoblja dužni su se pridržavati smjernica propisanih pravilnikom te iznova oplemenjivati svoje nastavničke vještine i znanje. Ipak, istaknut će uz profesionalno usavršavanje, ključna je potpora kolega, koja njoj ne nedostaje. Kako li se uopće odlučila na nastavnički poziv, kazala nam je gospođa Jelena, opet, odlučujuću ulogu odigrali su njeni profesori. U šali voli reći kako je ‘proizvod usmjerenog obrazovanja tzv. šuvarice’. Zaslugu prvenstveno pripisuje profesorici Ani Hrdalo, dugogodišnjoj gimnazijskoj nastavnici povijesti. ‘Širina područja me primamila’, priča nam. Uz povijest je na zagrebačkom filozofskom fakultetu završila i etnologiju, znanost koja izvrsno nadopunjuje posao povjesničara. Njene želje bile su raznolike, no ljubav prema prenošenju znanja je presudila pa se posvećeno pedagoškim radom bavi u istoj školskoj ustanovi 29 godina. ‘Život vas vodi svojim putem. Ne možete uvijek podleći interesima koje imate. Kad završite, želite što prije početi raditi u struci. Budući da mi je draga mlađa populacija zaposlila sam se u OŠ Marina Držića i tu sam ostala’, govori Šilje Capor.

Što nam je sve rekla ova profesorica, koja 29 godina radi u istoj školi, pročitajte u tiskanom izdanju DuLista, koji vas čeka na kioscima.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist