Zanimljivosti

Ronilački kamp za osobe s invaliditetom


U organizaciji International Association of Handicapped Divers – Adriatic (IAHD – Adriatic) u Dubrovniku će se od 16. do 22. rujna održati, sada već tradicionalni, ronilački kamp na kojem će i ove godine sudjelovati međunarodna ekipa ronilaca s invaliditetom iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Rusije.

 
Na kampu će boje Hrvatske zastupati Ivo Lovrenović, prvi hrvatski ronilac s paraplegijom koji je početkom ove godino zaronio i pod led. Član je RK „Geronimo“ iz Zagreba i RK „Gnjurac“ iz Varaždina.
 
Program školovanja ronilaca s invaliditetom u potpunosti je osmišljen od strane IAHD-Adriatic, a princip da se osoba s invaliditetom u potpunosti osposobi za samostalno ronjenje još uvijek je jedinstven u svijetu.
 
IAHD Adriatic je do danas školovao ogroman broj ronilaca s ozljedom kralježnične moždine (paraplegija) koji svi imaju međunarodno priznate ronilačke certifikate. Pored toga, IAHD Adriatic trenutačno razpolaže s najvećom grupom ronilaca invalida na svijetu koji su sposobni roniti u svim uvjetima u kojima rone rekreativni ronioci. Ronioci s invaliditetom imaju i svog instruktora Damjana Peklara, koji je isto tako na kolicima i trenutno je jedini C.M.A.S. instruktor na svijetu.
 
Da je ronjenje osoba s ozljedom kralježnične moždine zaista rijetkost u svijetu, ukazuje podatak da će na kampu sudjelovati ronilac na kolicima iz Ruske Federacije koji je tek ove godine položio ispit i time postao prvi Rus s validnim ronilačkim brevetom. Time je popunio međunarodnu ekipu ronilaca s invaliditetom u kojoj pored Slovenaca, Hrvati imaju jednu od vodećih uloga u svjetskom ronjenju osoba s invaliditetom.
blank
 
 

Pročitajte još

DUBROVAČKI CARITAS U AKCIJI ZA POMOĆ ALBANIJI Osnovci za osnovno, odrasli za dodatno

Dulist

POZIV TREĆAŠIMA Dođite večeras u Lazarete i postanite Linđovac!

Dulist

BESPLATNI WEBINARI Kako proširiti svoje poslovanje ili se ‘progurati’ na tržištu?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija