Zanimljivosti

Ronilački kamp za osobe s invaliditetom

Ronilački kamp za osobe s invaliditetom


U organizaciji International Association of Handicapped Divers – Adriatic (IAHD – Adriatic) u Dubrovniku će se od 16. do 22. rujna održati, sada već tradicionalni, ronilački kamp na kojem će i ove godine sudjelovati međunarodna ekipa ronilaca s invaliditetom iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Rusije.

 
Na kampu će boje Hrvatske zastupati Ivo Lovrenović, prvi hrvatski ronilac s paraplegijom koji je početkom ove godino zaronio i pod led. Član je RK „Geronimo“ iz Zagreba i RK „Gnjurac“ iz Varaždina.
 
Program školovanja ronilaca s invaliditetom u potpunosti je osmišljen od strane IAHD-Adriatic, a princip da se osoba s invaliditetom u potpunosti osposobi za samostalno ronjenje još uvijek je jedinstven u svijetu.
 
IAHD Adriatic je do danas školovao ogroman broj ronilaca s ozljedom kralježnične moždine (paraplegija) koji svi imaju međunarodno priznate ronilačke certifikate. Pored toga, IAHD Adriatic trenutačno razpolaže s najvećom grupom ronilaca invalida na svijetu koji su sposobni roniti u svim uvjetima u kojima rone rekreativni ronioci. Ronioci s invaliditetom imaju i svog instruktora Damjana Peklara, koji je isto tako na kolicima i trenutno je jedini C.M.A.S. instruktor na svijetu.
 
Da je ronjenje osoba s ozljedom kralježnične moždine zaista rijetkost u svijetu, ukazuje podatak da će na kampu sudjelovati ronilac na kolicima iz Ruske Federacije koji je tek ove godine položio ispit i time postao prvi Rus s validnim ronilačkim brevetom. Time je popunio međunarodnu ekipu ronilaca s invaliditetom u kojoj pored Slovenaca, Hrvati imaju jednu od vodećih uloga u svjetskom ronjenju osoba s invaliditetom.
Ronilački kamp za osobe s invaliditetom
 
 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist