Politika

Roko opleo po Vlahušiću: Znam sve o Gradu, a vi ne znate ništa!

Roko opleo po Vlahušiću: Znam sve o Gradu, a vi ne znate ništa!

Nakon održanih koordinacija klubova vijećnika radi se o prijedlogu kojeg podržavaju svi – rekao je gradonačelnik Mato Franković na temu umanjenja zakupnine javnih površina i poslovnih prostora od 1. studenog 2021. do 1. ožujka 2022. Rekao je kako je riječ o pravednom modelu te da će se zakupnine naplaćivati sukladno ostvarenim prihodima u 2021. u usporedbi s 2019. godinom.

Pročelnica Marijeta Hladilo rekla je kako je zaprimljeno 76 zahtjeva za poslovne prostore, a 13 ih se nije javilo. Određeni broj zakupnika, njih 22 ostvarili su prihod do 50 posto, 22 zakupnika od 50 do 70 posto, a njih 18 preko 70 posto. Za javne površine primljeno je 126 zahtjeva, od toga je 40 zakupaca ostvarilo prihod do 50 posto, njih 40 od 70 do 100 posto, a ostatak imaju prihod od 70 posto pa naviše. Sukladno tome izrađen je zaključak. Oni koji su ostvarili prihod do 50 posto plaćat će iznos od 50 posto temeljnog ugovora, oni s prihodima od 50 do 70 posto plaćat će 70 posto ugovorene zakupnine, a ostali ooni s prihodima od 70 do 100 posto neće biti oslobođeni plaćanja.

Vićan je pitao kad će krenuti revizija dodijeljenih javnih površina, jer želi vjerovati da se može napraviti pravednija raspodjela. Ivan Tropan pohvalio je koordinacije s vijećnicima te mu je drago da su se svi prijedlozi usvojili.

Željko Raguž rekao je kako su javne površine jako jeftine u odnosu na prostore koji su jako skupi.

-Pobjednik je onaj tko ima mali zatvoreni prostor, a veliku taracu – smatra Raguž. Naveo je kako je to rasprava za budućnost.

Vijećnik Andro Vlahušić rekao je kako su skoro svi imali prihod preko 50 posto, a zidine 25 posto u odnosu na 2019.

-Temeljem čega ako to nije u korelaciji s brojkama? Kako nastaje razlika? U cijenama. Cijene su dramatično pošle gore – objasnio je Vlahušić.

-Što ćemo poštovati Grad, ako smo domaćim ljudima onemogućili da se popije kava i da dijete u povijesnoj jezgri ne može reći mami: pođimo u slastičarnu. Čiji je to Grad? – pitao je Vlahušić. Smatra kako ne smijemo biti pohlepni te da s ugostiteljima treba pronaći način da ljudi ovog grada ne čekajući Zimski festival mogu popiti piće, uzeti sladoled, jer to sad ne mogu.

-Dogodine će cijene biti 30 posto veće ako sezona počne za Uskrs – rekao je dalje.

-To je naše vlasništvo, a mi sebi ne možemo priuštiti odlazak na večeru s obitelji – iznio je.

-Za ovu odluku zato neću biti, jer nismo vodili računa o građanima – ističe.

Repliku na njegovo izlaganje imao je Pero Vićan. Rekao je kako ga je mama, koja ima kuću u povijesnoj jezgri, četiri puta vodila na večeru ovog ljeta. Ivica Roko rekao je Vlahušiću kako u Hajdarija svaki građanin ima gratis sladoled.

-Nemojte mi govoriti o Gradu kad ne znate o njemu ništa – poručio mu je. Rekao mu je kako on 20 godina vozi karić te zna sve o Gradu, a on ne zna ništa jer nije u Gradu.

Inače, kad je riječ o javnim površinama, isto se odnosi na kategorije ugostiteljski stolovi i stolice, kiosci za pružanje ugostiteljskih usluga i nepokretna vozila za pružanje jednostavnih ugostiteljskih usluga.

 

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist