Politika

NAKON UREĐENJA PARKA Kajaci iz Pila sele na Komardu

NAKON UREĐENJA PARKA Kajaci iz Pila sele na Komardu

Tijekom kratkog predstavljanja svog izvješća o radu za prvih šest mjeseci 2021. godine, gradonačelnik Mato Franković posebno se osvrnuo na europske projekte. Njih čak 19 u provedbi, a vrijednost bespovratnih sredstava je 888 milijuna kuna.

Prvi se za raspravu javio nezavisni vijećnik Andro Vlahušić, koji je rekao kako vijećnici mogu biti protiv izvješća, ali gradonačelnik je na izborima dobio potporu građana. Ostat će suzdržan jer sadržaj izvješća nije dobar. Osvrnuo se i na stanogradnju te napomenuo kako se treba naći drukčiji model za stanogradnju.  Gradonačelnik je objasnio kako stanovi za mlade ne mogu biti isplativi.

-Nema većeg resursa nego što su to mladi ljudi – rekao je gradonačelnik te ih treba zadržati u gradu. Cijene nekretnina divljaju, dodao je.

-Nakon što završimo dva projekta, moramo ići u drugi smjer. Od Pobrežja prema Osojniku se grad treba širiti. Kad spojimo Pobrežje – Osojnik – Gornja sela ništa lošiji život na tom području neće biti nego u centru grada. Imamo prostor za širiti – smatra. Tada bi se mladima dodjeljivala zemljišta.

-U nas ni u Mokošici cijena ne ide ispod 2800, 2900 eura po kvadrata, a bojim se da će biti sve gore – rekao je.

Iznio je i podatak kako se broj stanovnika poveća s 42 na 47 tisuća, a sve godine sve je više zahtjeva za širenje vrtićkih kapaciteta.

-Imamo značajan broj stanovnika, ali moramo misliti na mlađe naraštaje. Uvijek sam za bolji model, ali nisam za to da gledamo vrijednost gradsku – smatra dalje.

Nadam se da nam u budućnosti nova zaposlenja neće biti prioritet što je konstantan problem, smatra vijećnica Anita Bonačić Obradović. Ona je, naime, dala primjedbu kako bi se i podaci o zapošljavanju mogli naći u izvješću gradonačelnika.

Gradonačelnik je između ostalog najavio i tematsku sjednicu strategije Grada Dubrovnika o EU projektima. Napomenuo je kako je Grad u visokoj fazi spremnosti za prijavu na EU fondove s čak 20 građevinskih dozvola.

-Nisam nikoga zaposlio da bi skupljao prašinu, a i vi znate jednoga koji skuplja prašinu – odgovorio joj je.

U raspravi, Petra Marčinko dotaknula se idejnog rješenja za Park Pile i pitala tko ga je izradio te hoće li isti biti na javnoj raspravi. Franković je rekao kako je ponosan na projekt Park Pile domaćih arhitektica.

-Nismo u kumskim odnosima, ne znam ni kako se zovu – rekao je gradonačelnik. Radi se, dodao je, o potpunoj transformaciji tog prostora.

-Sjajna je to priča koja zahtijeva i micanje kajaka na Komardu. Bitno ih je imati u ponudi, ali predstavljaju i svojevrsno ograničenje sigurnosti prometovanja na moru. Na Komardi nema kupača i nikome ne smeta – iznio je gradonačelnik.

I vijećnik Maro Kristić dotaknuo se dubrovačkog modela stanogradnje, ali i Doma umirovljenika. Franković je rekao kako je postojao problem sa zemljištem, no povukao se zahtjev za povratom.

-Trebamo dobiti građevinsku dozvolu, nadam se do Božića te slijede EU fondovi – objasnio je gradonačelnik. Napomenuo je kako je ovo prvi put da su domovi prihvatljivi za financiranje iz fondova.

-I dom u Gružu može ući u mrežu domova te će trošak cijene drastično pasti i spustiti se na prihvatljivu – objasnio je.

Kristića je zanimalo i stanje s novom dvoranom u Gospinom polju. Gradonačelnik je rekao kako se s njim stiže na vrijeme, budući da je Dubrovnik domaćin Svjetskom prvenstvu u rukometu 2025.

-Izgradnjom Pelješkog mosta doći će do povećanja broja automobila u grad. Ako ništa, prve dvije godine iz znatiželje – složio se s Kristićem gradonačelnik. Zato je gradu važan projekt Park and Ride na Pobrežju. Naglasio je kako se takav sustav mora izgraditi i prema Župi dubrovačkoj.

Olga Muratti rekla je kako je primijetila projekt ugradnje dizala u zgradi Pred Dvorom 1.

-Žao mi je da se nisu iznašle mogućnosti, jer je potreba i obveza postoji – rekla je. Zamolila je Gradsku upravu da se pronađe mogućnost da se prepreke prebrode i da Gradska uprava bude dostupna svima. Istaknula je i projekt pomoćnika u nastavi u osnovnim školama. Navela je kako ih je 2019. bilo 21, a 2021. 38 te je uz takve brojke svaki komentar suvišan.

-Žaloste ove brojke, ali to je naša stvarnost – dodala je.

Srđevac Đuro Capor rekao je kako izvješće o radu gradonačelnika neće podržati.

-U proteklom mandatu shvatili ste da u urbanizmu postoji veliki problem. Usvojen je Plan upravljanja i to su bile pozitivne stvari. Brzo nakon toga došlo je do presedana. Ponovno su se počele donositi ciljane izmjene za servisiranje želja pojedinih investitora te im se omogućava nešto što nije bilo moguće po postojećim planovima – rekao je Capor na što ga je prekinuo predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica upozorivši ga da se drži dnevnog reda.

-Ove stvari miniraju neke dobre stvari iz prethodnog razdoblja – dodao je Capor. Napomenuo je kako u izvješću nema niti traga o zapošljavanju novih pročelnika.

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio mu se na izlaganju koje ga je inspiriralo i naučilo.

-Kad smo donosili izmjene i dopune GUP-a isticali ste kako se radi o nečemu katastrofalnom i lošem. Sad ste rekli da je to bilo super i na tome vam se zahvaljujem – odgovorio mu je.

-Uvjeren sam da ćete sve više imati ovakvih pohvala, a sve manje pokuda. Vrijeme je svjedok i mog i vašeg rada – zaključio je.

Capor je rekao kako ga nije razumio te da je govorio o odluci o novom GUP-u.

-Potreba za novim GUP-om je evidentna, posao je otvoren, a pored toga donosili smo ciljane izmjene GUP-a i PPU-a prilagođene investitorima – objasnio je Capor.

Potom se za riječ javio Potrebica.

-Ako ikad nemamo pravo kritizirati, onda je to danas jer su o izvješću rekli građani na izborima. Ovo je izvješće do 30. lipnja, a tu negdje smo se konstituirali. Građani vas nisu prepoznali – rekao je Caporu Potrebica.

Budući da je Jasmin Deraković (DDS) ponovno otvorio pitanje stanova za mlade, Capor je rekao kako bi se stanovi trebali davati u dugoročan najam, kako je to napravio nedavno Berlin otkupivši 15 tisuća stanova za dugoročne najmove.

Pero Vićan (DDS) rekao je kako je svaki drugi stan POS-a nezasluženo dodijeljen te da će se novim modelom to svesti na najmanju moguću mjeru. Vlahušić je rekao kako je cijena izgradnje na Pobrežju i u Solitudu ista, a to je najmanje 2 tisuće eura. Ovo Gradsko vijeće, smatra, jedino je odgovorno mladima osigurati stanove. -Ne koristimo državu, tvrtke u kojima se radi… Grad sam to ne može riješti – mišljenja je Vlahušić.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist