Politika

REBALANS VRUĆA TEMA Gradu u iduće tri godine ‘prijete’ sporovi teški 30 milijuna kuna

REBALANS VRUĆA TEMA Gradu u iduće tri godine 'prijete' sporovi teški 30 milijuna kuna

Prvi rebalans proračuna neuobičajeno je pred Gradsko vijeće stigao tek krajem listopada. No, kad se planirao proračun za ovu godinu, procjene su bile da će sezona biti na 60 posto 2019. Izgubili smo predsezonu zbog britanskog soja koronavirusa te je sezona počela tek 1. srpnja. Na taj smo način postigli 44 posto rezultata 2019.

Sve to objasnio je gradonačelnik gradskim vijećnicima.

-Nalazimo se i dalje u zahtjevnom razdoblju, ali pronalazimo način da se svima pruži pomoć. Očekujemo i daljnju pomoć države. Osim nas i Konavala nijedna jedinica lokalne samouprave nije izgubila toliko novaca. Jedino smo mi i Općina Konavle imali direktan negativan efekt koronakrize – iznio je Franković. Napomenuo je kako je sezona ipak dala dovoljno elana za likvidnost. I danas smo, dodao je likvidni i stabilni.

Plaće zaposlenicima i dalje će biti umanjene.

-Bili smo izdašni u pomoći svima i uvjeren sam da nitko nije pomogao gospodarstvu kao mi – rekao je te dodao kako je riječ ukupno o preko 100 milijuna kuna.

-Grad nije bio maćeha nego majka u najgoroj krizi od Domovinskog rata – zaključio je uvodno.

-Bit će jako dobro ako ovakav proračun ostane do kraja godine – mišljenja je Andro Vlahušić. Istaknuo je kako su najvažniji nenamjenski prihodi kojima se upravlja prema vlastitim odlukama, a to su prihodi od poreza.

-Vlada se obvezala da će porez na promet nekretninama ukinuti, a on se u četiri godine nama nije mijenjao – iznio je dalje vijećnik. Porez na građenje je također visok, rekao je još. Plaće i kredit su nam veći, dodao je dalje, nego prihodi svih poreza ili prihod od imovne.

-Nemamo više novih zaduženja. Sad ćemo vidjeti ima li Mato čarobni štapić, a da ne dirne u zidine, žičaru i vinjete. Ako bez toga uspijete zatvoriti proračun za iduću godinu, svaka čast, ali bez toga nećete moći – mišljenja je.

-U skoro dvije godine pokazao sam kako znam upravljati gradskom imovinom i u krizi. Nije uslijedila panika ni u jednom trenutku te smo zadržali financijsku likvidnost dok brojne države imaju problem – odgovorio mu je Franković.

-Ne opterećuju nas krediti jer su to planirani rashodi. Opterećuju nas sporovi. Prije neki dan smo izgubili radni spor iz vašeg mandata i platili smo 300 tisuća kuna. To je manji spor, ali neki su počeli dolaziti nakon 30 godina na naplatu. U iduće tri godine doći će više od 30 milijuna kuna na naplatu za sporove. Radi se o velikom udarcu na gradsku blagajnu. To ćemo isplanirati i spremno ga dočekati, ali u najtežoj krizi platili smo 2 milijuna kuna sporova. Nitko od nas nije kriv za te brojne sporove, ali 2022. i 2023. bit će godine kad će se ta sredstva početi značajno naplatiti. Ne treba biti čarobnjak, brojke su jasne. Možemo pričati o tome što bi bilo da se nismo zadužili. Kredit je nekad nužno neophodno dobro ili zlo – rekao je gradonačelnik, no napomenuo je kako je i ovako osakaćen proračun puno izdašniji nego što je drugima bio u boljim vremenima.

Vlahušić je pitao i koju će to imovinu grad prodati. Dotaknuo se i pročelnika naglasivši kako ih je danas u Gradu 22, što bivših, što sadašnjih.

Vijećnici Srđ je Grad predložili su amandmanom smanjenje sredstava za financiranje rada političkih stranaka. Capor je naveo kako je to dobar alat, ali da se sa zadržavanjem istih sredstava smanjuju sredstva za primjerice kulturu.

-Ova situacija nalaže solidariziranje te ovaj iznos nije primjeren jer proračun nije isti kao 2019. nego 200 milijuna kuna manji – objasnio je Capor.

Gradonačelnik se očitovao te je rekao kako ga nisu pravilno predložili te se o njemu ne može glasati.

Vijećnik Maro Kristić rekao je kako je ove godine pad prihoda od 78 milijuna kuna te da se ukupno proračun smanjuje za 36,5 milijuna kuna.

-Prvi put imamo samo jedan rebalans u tekućoj godini. Ništa se u ovoj situaciji sa sigurnošću moglo planirati – smatra.

-Nije lako zadržati standarde, a da ne govorimo o nadstandardima. Jedan sam od onih koji je sudjelovao u donošenju ovog proračuna i tada sam glasao protiv. No, svi mi smo doprinijeli tome da imamo pad prihoda od 78 milijuna kuna – rekao je dalje. Napomenuo je kako je odgovornost na svim vijećnicima. Ponovio je opasku kako je pred njima proračun za iduću godinu te smatra kako bi o tome trebala biti otvorena šira rasprava.

Petra Marčinko osvrnula se na ustanove u kulturi, kojima su sredstva već bila srezana. Zanimalo ju je što to znači za produkciju programa do kraja godine.

Rebalans je usvojen većinom glasova.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist