Zanimljivosti

ROK 30 DANA Pomorci i nezaposleni se nakon prestanka radnog odnosa moraju javiti na HZZO

ROK 30 DANA Pomorci i nezaposleni se nakon prestanka radnog odnosa moraju javiti na HZZO

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) želi podsjetiti nezaposlene osobe, posebno pomorce da obrate pažnju na rok od 30 dana u kojem su se prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju dužni javiti HZZO-u radi prijave na obvezno zdravstveno osiguranje po prestanku radnog odnosa, odnosno u slučaju pomoraca po iskrcaju.

– Primijetili smo da nezaposlene osobe, a posebno pomorci često propuštaju rok za prijavu na HZZO radi reguliranja statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju te zbog toga gube mogućnost prijave na obvezno zdravstveno osiguranje po osnovu svog statusa nezaposlene osobe – kažu iz HZZO-a.

Stoga, HZZO napominje da se nezaposlene osobe, uključujući i pomorci, moraju javiti HZZO-u u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa radi stjecanja statusa osigurane osobe. Prijavom u zakonskom roku stječu status u obveznom zdravstvenom osiguranju po osnovi nezaposlenosti.

Za prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje potreban je dokaz o prebivalištu ili odobrenom stalnom boravku (uvjerenje MUP-a ili osobna iskaznica) i dokaz o prestanku radnog odnosa ili obavljanja djelatnosti (pomorska knjižica).

Isto tako, HZZO želi podsjetiti i učenike i studente koji su završili redovito školovanje da se 90 dana od dana isteka školske godine moraju prijaviti u sustav obveznog zdravstvenog osiguranja, ili u roku od 30 dana nakon položenog završnog ispita, a djeca s navršenih 18 godina moraju se javiti 30 dana od dana kada su navršila 18 godina života, ako nisu zdravstveno osigurana po drugoj osnovi.

Riječ je o poznatim informacijama koje su već dugi niz godina utvrđene Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, no iskustvo je pokazalo da građani vrlo često zbog neupućenosti zanemaruju odredbe Zakona.

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist