DuList IN

ROGAČ Omiljeni začin naših baka i ‘zlata vrijedan’ plod prirode

Rogač

S dolaskom božićnih blagdana, mnogi od nas uživaju u pripremanju i kušanju blagdanskih slastica. Birate li pripremu zdravih slastica, neka vam među glavnim sastojcima bude i rogač!

Rogač je zimzeleno mediteransko stablo latinskog imena Ceratonia siliqua, koje obilato rađa smeđim jestivim mahunama, koje u sebi sadrže sjemenke koje bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, uvijek imaju jednaku masu od točno 0,18 grama.
U antičko doba sjemenke rogača služile su za vaganje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je uvriježen i danas – karat. Omiljena namirnica naših baka i prabaka u upotrebi je punih 4000 godina. Egipćani su ga koristili kao lijek, Grci i Rimljani kao prirodni desert.

Ljekovitost i sastav rogača
Iako rogač u ekonomskom smislu danas nije zlata vrijedan, on bi vam, zbog svojih ljekovitih svojstava mogao biti – neprocjenjiv. Rogač obiluje kalcijem, kalijem i bakrom te riboflavinom. U manjim količinama sadrži E i vitamine B skupine, željezo, magnezij, fosfor, mangan i selen. Sadrži tanine i galnu kiselinu koja djeluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno. Pomaže u jačanju imuniteta i sprječavanju alergija, te u prevenciji dječje paralize. Zbog visokog udjela fosfora i kalcija rogač podupire zdravlje zubiju i kostiju, te smanjuje rizik od pojave osteoporoze. U studijama je pokazao da sprječava rak maternice, a preporučuje se i za prevenciju raka pluća.

Rogač – prijatelj djece
Rogač obiluje taninima koji inhibiraju rast bakterija i štiti od određenih toksina i slobodnih radikala. Popularan je u pedijatrijskoj njezi od 1941. godine, kada je španjolski liječnik Ramos zapazio da su gladna djeca u Španjolskoj koja su se hranila rogačem rjeđe obolijevala od probavnih tegoba u odnosu na ostalu djecu. To je potvrđeno i studijom u kojoj je dojenčad bila liječena od proljeva rogačem i konvencionalnim lijekovima.

Skupina dojenčadi koja je liječena rogačem počela se oporavljati za 2 dana, dok se skupina na konvencionalnim lijekovima oporavljala dvostruko duže. Prvoj skupini se također brže normalizirala tjelesna temperatura i težina.

Siguran lijek protiv proljeva za dojenče možete napraviti tako da 15 grama mljevenog rogača pomiješate s pireom od batata. Pomaže i kod enteritisa i dispepsije – drugih problema s probavom kod beba i male djece. Zbog svojeg vrijednog sastava i ljekovitog djelovanja rogač je pogodna namirnica za dojenče od 6 mjeseci nadalje. Sušeni rogač je i zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje kada im rastu zubići.

Ljekovita svojstva rogača
sprječava probavne tegobe
smanjuje loš kolesterol i šećer u krvi
potiče iskašljavanje i pomaže kod astme
osnažuje imunitet
djeluje protiv alergija
štiti zdravlje srca i krvnih žila
jača kosti

Rogač

Rogač u kuhinji
U kulinarskoj pripremi najpoznatiji je mljeveni prah rogača koji služi kao odlična zamjena za kakao. U prehrambenoj industriji proizvodi od rogača koriste se kao zgušnjivači i stabilizatori. Rogač je odlična namirnica za one koji izbjegavaju namirnice s kofeinom, oksalatima i purinima. Mahune i sjemenke se mogu jest i sirove, a pržene samljevene sjemene mogu poslužiti kao nadomjestak za kavu. Zbog svojstva vezivanja odličan je u pripremi različitih slastica i proizvoda od tijesta. Izuzetno je sladak i potrebno ga je stavljati u manjim količinama, što pripremljene slastice čini nutritivno prihvatljivijima. Preporučuje se i veganima, pobornicima sirove prehrane te dijabetičarima.

Kolač s rogačem
Sastojci:
3/4 šalice maslinovog ulja
3/4 šalice muscovado šećera ili meda
šalica integralnog brašna
1/2 šalice zobenog mlijeka
100 gr mljevenog rogača
100 gr grožđica
2 banane
3-4 naribane jabuke
1/2 žličice sode bikarbone
50 gr tamne čokolade za glazuru
Priprema: Pomiješajte sve navedene sastojke i pecite u podmazanom limu/posudi za pečenje 25 minuta, na 180 stupnjeva. Izvadite kolač i prelijte glazurom od tamne čokolade.

Veganski puding od rogača i banana
Sastojci:
2 manje banane
1 jušna žlica mljevenog rogača
2 žlice narančinog soka
1 žlica usitnjenih orašastih plodova
Priprema: Propasirajte banane, dodajte rogač, sok od naranče i orašaste plodove, sve dobro izmiješajte i ukusan veganski puding je gotov.

Izvor: Alternativa za Vas

Rogač

Pročitajte još

Plesni studio Lazareti ostvario nove uspjehe na prestižnom natjecanju!

Dulist

FINALE ZVIJEZDE PJEVAJU Podržite Mihija svojim glasom!

Dulist

[VIDEO] PREDVIĐA JOJ SE OSCAR Izašao je trailer za film s Kate Winslet sniman u Kuparima!

Dulist