Zanimljivosti

„Rijetki, ali jači zajedno“

S ciljem buđenja svijesti javnosti o statusu bolesnika s rijetkim i vrlo rijetkim dijagnozama u svijetu i Hrvatskoj 29. veljače obilježava se Dan rijetkih bolesti.

Ovaj će se dan obilježiti i u Dubrovniku u organizaciji Udruge „Zajedno do zdravlja“, uz potporu Udruge „Palčići“, a sve na inicijativu i logističku potporu Hrvatske Udruge za rijetke bolesti.

Naziv ovogodišnje akcije je „Rijetki, ali jači zajedno“ s tim da je ideja toga dana okupiti oboljele od rijetkih bolesti u 13:00 sati na poznatim i atraktivnim lokacijama diljem svijeta te se zajedno s ostalom populacijom u znak podrške, slikati držeći se za ruke i okružujući oboljele. Sudionicima akcije bit će podijeljeni baloni sa stalcima i gumene narukvice atraktivnih boja s oznakom Udruge za rijetke bolesti, najavljuju iz Udruge Zajedno do zdravlja. .

Dubrovačka akcija održat će se, dakle 29. veljače na Stradunu pod zvonikom u 13:00 sati, gdje će se u suradnji s učenicima petih razreda Osnovne Škole Marina Držića organizirati zajedničko fotografiranje, ćime će i Dubrovnik obilježiti ovaj rijedak datum, kao simbol rijetkih bolesti i tako dati svoj doprinos globalnoj akciji.

Rijetke bolesti pojavljuju se u manje od pet pojedinaca na 10.000 stanovnika. Procjenjuje se da na svijetu postoji između 6.000 do 8.000 različitih rijetkih bolesti. Neke od njih su cistična fibroza, Prader-willi sindrom, rijetki tumori (leukemija, sarkomi, limfomi) Marfanov sindrom, multipla skleroza, Pompeova bolest itd.).

Stoga u srijedu pođite na Stradun uveličati fotografiju!

Pročitajte još

SUZE SVETOG LOVRA Ne propustite nebeski spektakl u noći s 11. na 12. kolovoza!

Dulist

[FOTOGRAFIJA TJEDNA] Iz Porta u ‘veliki svijet’

Zvonimir Pandža

‘IZGLEDA TAKO MOĆNO’ Spektakularni video Pelješkog mosta kakvog dosad niste vidjeli

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija