Zanimljivosti

„Rijetki, ali jači zajedno“

„Rijetki, ali jači zajedno“

S ciljem buđenja svijesti javnosti o statusu bolesnika s rijetkim i vrlo rijetkim dijagnozama u svijetu i Hrvatskoj 29. veljače obilježava se Dan rijetkih bolesti.

Ovaj će se dan obilježiti i u Dubrovniku u organizaciji Udruge „Zajedno do zdravlja“, uz potporu Udruge „Palčići“, a sve na inicijativu i logističku potporu Hrvatske Udruge za rijetke bolesti.

Naziv ovogodišnje akcije je „Rijetki, ali jači zajedno“ s tim da je ideja toga dana okupiti oboljele od rijetkih bolesti u 13:00 sati na poznatim i atraktivnim lokacijama diljem svijeta te se zajedno s ostalom populacijom u znak podrške, slikati držeći se za ruke i okružujući oboljele. Sudionicima akcije bit će podijeljeni baloni sa stalcima i gumene narukvice atraktivnih boja s oznakom Udruge za rijetke bolesti, najavljuju iz Udruge Zajedno do zdravlja. .

Dubrovačka akcija održat će se, dakle 29. veljače na Stradunu pod zvonikom u 13:00 sati, gdje će se u suradnji s učenicima petih razreda Osnovne Škole Marina Držića organizirati zajedničko fotografiranje, ćime će i Dubrovnik obilježiti ovaj rijedak datum, kao simbol rijetkih bolesti i tako dati svoj doprinos globalnoj akciji.

Rijetke bolesti pojavljuju se u manje od pet pojedinaca na 10.000 stanovnika. Procjenjuje se da na svijetu postoji između 6.000 do 8.000 različitih rijetkih bolesti. Neke od njih su cistična fibroza, Prader-willi sindrom, rijetki tumori (leukemija, sarkomi, limfomi) Marfanov sindrom, multipla skleroza, Pompeova bolest itd.).

Stoga u srijedu pođite na Stradun uveličati fotografiju!

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist