Politika

‘RIJEKA DUBROVAČKA KAO DIVLJI ZAPAD’ ‘Vrtovi, baštine i voćnjaci nam plave fekalijama. Nisu problem samo pojedinci’

'RIJEKA DUBROVAČKA KAO DIVLJI ZAPAD' 'Vrtovi, baštine i voćnjaci nam plave fekalijama. Nisu problem samo pojedinci'

Čelnik dubrovačkog MOST-a Maro Kristić s članovima je održao u ponedjeljak konferenciju za medijena temu Rijeke dubrovačke i komunalnih problema. Podsjetio je kako ovo područje nosi status zaštićenog krajobraza od 1964. godine. ‘No, sve više liči na divlji zapad’, istaknuo je.
-Odvijaju se neko vrijeme radovi sustava vodooskrbe i odvodnje. Nemamo ništa protiv radova koji će donijeti poboljšanje kvalitete života. Ovdje imamo problem jer radovi ne odvijaju pod kvalitetnim stručnim nadzorom. Događa se devastacija, kao i onečišćenje fekalnim vodama – rekao je Kristić te istaknuo da tiskovna konferencija nema negativne konotacije, već se želi otvoriti dijalog. ‘Želimo da građani i životinjski svijet imaju normalan život’, dodao je.
Kao stanovnica tog područja, ali i s aspekta struke nešto je više rekla Antonia Knežević. S aspekta kanalizacijskog sustava Rijeke dubrovačke, radi se, navodi, o dugogodišnjoj problematici.
-S Vodovodom Dubrovnik smo pokušali iznaći rješenja, no bezuspješno. Trenutno je gorući problem izgradnja kanalizacijskog sustava u Staroj Mokošici. Znamo da je projekt dio Aglomeracije i financiran je sredstvima iz EU. Međutim, radovi se tamo izvode na krajnje neprimjeren način. Devastiran je stari put uz Rijeku dubrovačku. Postojeći obalni zid je zabetoniran. Sigurna sam da tako nije u projektnoj dokumentaciji – rekla je Knežević. Već je, kaže, medijski prozivala Lukšu Matušića da pokaže glavni projekt temeljem kojeg je dobivena dozvola. To još, dodaje, nije napravio. Obalni zid je, ističe, na Rijeci dubrovačkoj još od Austrougarske.

'RIJEKA DUBROVAČKA KAO DIVLJI ZAPAD' 'Vrtovi, baštine i voćnjaci nam plave fekalijama. Nisu problem samo pojedinci'
-Čudim se da izvođači i dalje nastavljaju tamo raditi – istaknula je. Drugi problem su propusti oborinske odvodnje koji su također zabetonirani. Isto je, dodaje, fatalno za Rijeku dubrovačku onečišćenje kanalizacije.
-Gospodin Matušić je rekao da je uzrok onečišćenja pojedinici i njihove septičke jame. Izvođač je trebao znati s čime će se susresti na terenu i postojeće priključke. Ne priznajem da je problem samo pojedinaca kojima su fekalije išle u rijeku, problem je na puno većoj razini. Problem je fekalnog kolektora Rijeke dubrovačke koji je podkapacitiran. Događa se da nam vrtovi, baštine, voćnjaci plave fekalijama. Možda bi bio dostatan da se sustav redovito održava. Ukazivali smo Vodovodu i na ilegalno spojene oborinske vode – naglasila je te je postavila čelnicima Vodovoda pitanje: ‘Na koji je način rješena kanalizacija ACI marine i zgrade Libertasa u Komolcu?’.
Biolog i ekolog Josip Mikuš istaknuo je da u Rijeci dubrovačkoj žive endemske vrste, a i mjesto je na koje dlazi riječna kornjača, inače zaštićena vrsta. Ponovio je da nisu protiv uređenja i poboljšanja infrastrukture.
-Apliram da čelnici grada te uprava, pootovo Vodovoda reagira – naglasio je i dodao ‘kako će reagirati Europska unija koja financira projekt?’.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist