Hrvatska

RIJEČ METEOROLOGA Stiže li nam kišno ili ‘pakleno’ ljeto?

Kiša u Dubrovniku 2014.

Kakvo nas ljeto očekuje? Pitanje je koje se već s prvim toplim danima nametnulo velikom broju građana.

Hoće li ljeto biti ekstremno toplo kao prošlo ili će pozitivno odstupanje biti manje izraženo (kao 2014. godine) pa će nam se činiti kao hladnije od uobičajenog zbog viška oborine u većem dijelu Hrvatske (prema raspodjeli percentila od normalno do ekstremno kišno) – pitanja su na koja su odgovore dali u dugoročnoj prognozi iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

-Za područje Hrvatske očekuje se ljeto uglavnom toplije od prosjeka i to u sva tri ljetna mjeseca (lipanj, srpanj, kolovoz). To su pokazale analize dostupnog prognostičkog materijala iz mnogih europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu vremena obzirom da se srednja tromjesečna temperatura (lipanj, srpanj, kolovoz) za područje Hrvatske predviđa višom od klimatološkog srednjaka ili najmanje oko njega uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.

Veće pozitivno odstupanje, dakle toplije, moguće je u drugoj polovini lipnja i na kopnu i na moru te u kolovozu, ponajprije u Dalmaciji. Svakako valja imati na umu da, iako se očekuje iznadprosječno toplo ljeto, ne znači da neće biti kraćih hladnijih razdoblja, kada je moguća temperatura niža od uobičajene!
Tijekom ljeta 2016. očekuje se da će biti uobičajeno kišno, dakle s količinom oborine uglavnom oko prosjeka. Budući je tijekom ljetne sezone uobičajena pljuskovita oborina, a mogući su i izraženiji pljuskovi i grmljavina vrlo lokalnog karaktera, prognozirana količina oborine vjerojatno će biti nejednoliko raspoređena. Isto tako, uobičajena količina oborine koja padne tijekom ljeta, osobito na području Dalmacije, je razmjerno mala pa je stoga lokalno moguća i manja količina kiše od prognozirane – analiza je Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ.

Pročitajte još

Kaže li se pet centi ili pet centa? Evo objašnjenja

Dulist

Od utorka poskupljuje gorivo?

Dulist

Nove poštanske marke u čast brončanih ‘Vatrenih’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija