Kultura

REZULTATI NATJEČAJA UGD očima Nore Mojaš i Made Milićević

REZULTATI NATJEČAJA UGD očima Nore Mojaš i Made Milićević

TIjekom današnjeg dana izašli su rezultati Natječaja za oblikovanje idejnog rješenja vizualnog identiteta Umjetničke galerije Dubrovnik.

Na otvoreni Natječaj za oblikovanje idejnog rješenja vizualnog identiteta Umjetničke galerije Dubrovnik stiglo je ukupno 17 radova, među kojima su se posebice istaknula tri rada:

Rad br. 5: Nora Mojaš i Made Milićević
Rad br. 11: Zoran Đukić (autor), Hrvoje Živčić (suradnik), Vanja Perković (suradnik)
Rad br. 9: FLOMASTER

među kojima je Ocjenivački sud u sastavu Marin Ivanović (ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik), Marita Bonačic (produkt dizajnerica, Market Kolektiv), Božo Benić (predsjenik Društva arhitekata Dubrovnik), Lea Đurović Ruso (arhitektica, PROTO-ARCH) i Nedim Meco (grafički dizajner, MEC dizajn) na zasjedanju održanom 27. srnpja 2017. jednoglasnom odlukom odlučio dodijeliti prvu nagradu radu broj 5. Nore Mojaš i Made Miličević, uz posebnu pohvalu radu br. 11: Zoran Đukić (autor), Hrvoje Živčić (suradnik), Vanja Perković (suradnik), prenose na svojim stranicama.

Donosimo i obrazloženje odluke:
Istaknuti radovi su i načinom prezentacije rada, ali prvenstveno pristupom radu i metodologiji istog, pokazali osjetno višu razinu profesionalnosti od ostalih prijavljenih radova.
Identiteti su razrađeni i primjenjeni na sve tražene i očekivane stavke natječaja.

1. Nagrađeni rad br. 5: Nora Mojaš i Made Milićević
Odabrani rad istaknuo se estetikom koja osim što upotpunjuje djelovanje Galerije, najavljuje novo suvremenije djelovanje. Ono što je već na prvi kontakt nagrađeni rad istaknulo od svih ostalih je smještaj i engleskog i hrvatskog naziva u osnovni logotip – što takvoj instituciji koja djeluje u gradu poput Dubrovnika bitno olakšava komunikaciju.
Sam se logotip referira na arhitekturu zgrade, a ne same elemente unutar nje, što je nagrađene također izdvojilo od drugih prijavljenih radova.

REZULTATI NATJEČAJA UGD očima Nore Mojaš i Made Milićević

Pohvalno je korištenje različitih stilova tipografije koje su spajanjem postale skladan znak kojim dominira dojam suvremenosti naglašavajući arhitekturu kojom je ova institucija i fizički i simbolički i identitetski već određena.
Razrada identiteta i kompozicijska igra u kojoj D mijenja formu i položaj odlično naglašava jačinu ovog identiteta. Podidentiteti koji se nadograđuju na osnovni znak također potvrđuju i primjereno sugeriraju hijerarhiju institucije te jasno komuniciraju glavne elemente drugih dvaju lokacija pojačavajući osnovni identitet.

2. Posebno pohvaljeni rad br. 11: Zoran Đukić (autor), Hrvoje Živčić (suradnik), Vanja Perković (suradnik)
Treći istaknuti rad kojemu je dodjeljeno i posebno priznanje istaknuo se pristupom koji je najautentičniji i time možda najemotivnije i najiskrenije interpretira ono što Galerija predstavlja.

U identitetu je kreirana/rekreirana cijela tipografija korištena na postojećem natpisu te sami pristup ocjenjivački sud ističe kao primjer i nešto što Galerija treba imati i treba koristiti u budućem djelovanju.

Rješenje je uključilo i analizu karakterističnih grafizama unutar zgrade UGD, te takve uzorke interpretiralo u rastere koje pojačavaju opisani identitet ili zapravo – komuniciraju zatečeni dosad neispričani identitet UGD.

3. Istaknuti rad br. 9: FLOMASTER
Treći istaknuti rad koristio je dosadašnji identitet kao inspiraciju i početnu identitetsku točku. Elemente karakteristične ograde razrađen je u tipografske elemente koji spretno kroz rotaciju i repeticiju simboliziraju i elemente arhitekture.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist