Aktualno

REPORTER NOVE TV MARIO JURIČ ‘Jednim okom pratim izbore, drugim ostale teme. Kad voliš ovaj posao, sve je lakše’

REPORTER NOVE TV MARIO JURIČ 'Jednim okom pratim izbore, drugim ostale teme. Kad voliš ovaj posao, sve je lakše'

Reporter Mario Jurič više od sedam godina radi kao dopisnik Nove TV iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a odnedavno njegov se posao dodatno proširio i na područje Dubrovačko-neretvanske županije. S njime smo razgovarali o svim izazovima novinarskog posla, specifičnostima praćenja tema na lokalnoj i nacionalnoj razini, ali i izborima koji dodaju dodatnu dinamiku novinarskom poslu.

Novinarsku karijeru započeli ste u Dubrovniku gdje ste radili u različitim medijima. Kako ste se s lokalne razine odlučili prijeći na nacionalnu, je li to bio za Vas veliki zalogaj?

Prije bih rekao da je to bio logičan slijed. Iskustvo s radija, televizije i internetskog portala kasnije se pretočilo u rad na Novoj TV koja godinama drži vodeće mjesto po gledanosti u Hrvatskoj. Sve što sam naučio radeći u medijima u Dubrovniku puno mi je pomoglo i zahvalan sam im na tome. Novinarstvo je zanat koji se ne oblikuje u jednom danu, nego se kontinuirano brusi i dograđuje. Nova TV je lider i kad je riječ o uvođenju novih tehnologija prilikom izvještavanja što je dodatan motiv za rad.

Pokrivati teme na nacionalnoj razini zacijelo je izazovnije nego na lokalnoj. Kao reporter Nove TV morate biti spremni za široki dijapazon tema i sugovornika s različitih tematskih polja. Kako s time svakodnevno baratate?

Najvažnije je voljeti posao koji se radi i imati snažnu želju. Kad to reporter ima, sve ide puno lakše, pa tako i česta promjena tema. Izvori informacija, kontakti koje svakodnevno susrećemo i koji nam trebaju za predstavljanje teme koju obrađujem su temelj. Tek nakon toga dolazi novinarska vještina oblikovanja teme, koja uvijek mora biti činjenično točna, pouzdana i vjerodostojna. Izazov pokrivanja tema na mom području tim je veći što je ovaj dio juga Hrvatske vrlo dinamičan. Tako se zna dogoditi da u nekoliko dana obiđemo cijelu Dalmaciju više puta. Ipak, u mom poslu je važno ispratiti temu od početka do kraja. Tako smo našim upornim izvještavanjem o problemima pograničnih područja ubrzali proceduru za otvaranje malograničnih prijelaza prošle godine, pomogli da radnici trogirskog škvera napokon dobiju svoje zarađene plaće. To su priče nakon kojih znam reći – vridilo je.

Koje biste teme izdvojili kao trenutno ‘goruće’ na području Dubrovačko-neretvanske županije koju odnedavno pokrivate uz Splitsko-dalmatinsku županiju? O čemu bi se možda više trebalo govoriti i pisati?

Problemi koji muče prosječne stanovnike su mi uvijek prioritet. Turizam je dobrim dijelom oblikovao život u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, no ima tu i drugih tema koje se mogu obraditi. Skupoća života, rješavanje stambenog pitanja, izumiranje tradicionalnih obrta ili pak povratak na starinu, uspjeh koji s temelji na mladima su teme na koje posebno treba obratiti pozornost. Kako često putujem prema Gradu u zadnje vrijeme, živcira me jedan apsurd na glavnoj cesti, žili kucavici ovog područja. To je odron u Slanome koji mjesecima stoji gotovo netaknut. Javili su mi se i ljutiti stanovnici tog područja koji bi silno željeli da se to što prije sanira. Čujem da su radovi na tom dijelu krenuli ovih dana pa se nadam da će biti brzo i uspješno završeni.

Obje sredine zacijelo su po mnogočemu različite. Gdje je izazovnije raditi kao novinar – u Splitu ili Dubrovniku i zbog čega?

Split je izazovniji i dinamičniji, ali ne bih rekao da Dubrovnik zaostaje puno. Jedan od logičnih razloga je veličina gradova, a samim time i veći broj događanja – od sporta, preko politike do crne kronike. Dobar dio našeg izvještavanja čine dnevni događaji, no trudimo se i ponuditi naše teme koje obrađujemo i po nekoliko puta. Vješto je to radila moja draga kolegica Paula Klaić Saulačić koja je trenutačno na porodiljnom, a ja ću se truditi biti dostojna zamjena do njenog povratka.

Intenzivno ste pratili izbore u obje županije. Gdje je utrka u prvom krugu po Vama bila neizvjesnija?

Neizvjesnije je bilo u Splitu, što je pokazao i rezultat prvog kruga. Ali, Dubrovnik je ponovno postao zanimljiv zbog povratka nekih ‘igrača’ na scenu koji žele svoj dio političkog kolača.

Za vrijeme izbora radni je tempo sasvim drukčiji i brži. Koliko je u svemu tome još izazovnije usklađivati izborne teme s onima drugih profila?

Jednim okom pratim izbore, drugim okom sve ostalo. Srećom imam velik mozak pa u njega stanu sve te informacije koje svakodevno analiziram sa svojim urednicima odabirući onu koja je najvažnija i najzanimljivija gledateljima Dnevnika Nove TV. Najvažnije je da smo mi dostupni našim gledateljima 24/7 i uvijek ću rado saslušati bilo koji problem koji ih muči ili temu koju bi oni htjeli da obradimo. Jer, mi smo uvijek tu za naše gledatelje.

Bliži nam se i drugi krug izbora, bit ćete zacijelo u punom angažmanu i u izbornoj noći u nedjelju. Koje ishode predviđate?

Izborni dan na Novoj TV pratit ćemo s nekoliko naših emisija tijekom cijele nedjelje pa sve do kasno u noć. Taj dan trebam biti spreman na javljanja uživo i analizu rezultata s relevantnim gostima. Na jugu Hrvatske zapuhali su neki novi politički vjetrovi, što je vidljivo i po iznenađenju u Gradskom vijeću za koje je zaslužna lista gospodina Ivice Roka. Ishod drugog kruga će ovisiti o motiviranosti birača i o tome koliko su politički rivali uspjeli zadobiti povjerenje birača.

Kako biste kao magistar javnih medija prokomentirali komunikaciju kandidata za gradonačelnike i načelnike s medijima? Na čemu bi trebali poraditi i tko je možda konstantno pravio ‘gafove’ u komunikaciji?

Komunikacija političara je bila šarolika, od vrijeđanja protukandidata, do skrivanja informacija pa i prigovaranja novinarima na izvještavanju. Volio bih da političarima uvijek bude prioritet borba za građane i njegove poteškoće. Više bi se trebali baviti konkretnim stvarima, a ne spletkarenjima ili prepucavanjima koje nigdje ne vodi. U nedjelju je drugo poluvrijeme političke utakmice u lokalnim sredinama i nadam se da će birači izaći u što većem broju jer ovo je prilika za izabrati smjer kojim će njihova općina, grad ili županija ići iduće četiri godine.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist