Aktualno

ISPRAVAN KORAK ZA MINISTRA Vraća se obvezni vojni rok?

ISPRAVAN KORAK ZA MINISTRA Vraća se obvezni vojni rok?

Ministar obrane Mario Banožić pokrenuo je pitanje ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka. Inače, to je trend u zadnje vrijeme u Europi, piše Večernji list, i mnoge zemlje koje su bile odustale od te obveze, sada traže načina kako omasoviti služenje vojnog roka, ali u novim okolnostima, uglavnom bez prisile.
-Dvije trećine građana je za uvođenje obveznog vojnog roka, pokazala su istraživanja. Pitanje je motiva, najčešće roditelji jesu za to, ali prije svega iz odgojnih mjera, što mislim da nije ispravan motiv. Tom temom se još moramo baviti u društvu, ali siguran sam da je ispravan korak da se ide prema vraćanju obveznog vojnog roka – poručio je Banožić.
Kako navodi Večernji, zadnji pokušaj povratka ove obveze bio je na početku mandata prethodnog ministra obrane Damira Krstičevića, prije četiri godine, kada je osmišljen plan da se pronađe neko “prijelazno” rješenje. Plan se sastojao u tome da se u vrijeme ljetne školske i studentske stanke u vojne kampove usmjeri nekoliko tisuća mladih na najviše dva mjeseca obuke. Procijenjeno je da bi tako mladi ipak i na “logorovanju” uspjeli steći osnovna vojna znanja. Pozivali bi se samo oni mladići, ali i djevojke, koji bi potvrdili da imaju interes. No, zbog straha od raspoloženja u javnosti, ali i kronične besparice, projekt je zaustavljen. Ročnici bi, naime, bili plaćeni za boravak u vojnom kampu, a tome treba dodati i trošak za uniforme, hranu i smještaj.

Novost je, pak, da je Banožić izrazio uvjerenje da je Hrvatskoj neki oblik obveznog vojnog roka ipak potreban. HV je brojčano mala vojska s oko 15.000 profesionalnih vojnika i časnika, a u MORH-u je još zaposleno nešto više od 1000 osoba. Godišnje “fluktuira” oko 1000 vojnika, a HV se uglavnom popunjava iz redova dragovoljnih ročnika. No njih je godišnje od 300 do 500, samo dvije godine njihov se broj približio 1000, kada su organizirane tri “rotacije” obuke godišnje. Taj sustav, očito više ne zadovoljava.

Pročitajte još

OD PONOĆI Počinje izborna šutnja!

Dulist

[FOTO] SVEČANA DODJELA Ovo su laureati dubrovačkog sporta 2023.!

Dulist

POTPISAN UGOVOR Gradu 10 milijuna eura za rekonstrukciju i dogradnju OŠ Mokošica

Dulist