Aktualno

REKORDNO SKUPI BLAGDANI Ove godine Božić je bio skuplji za 350 milijuna eura!

placa euro novac0034

Više nego ikada do sada trošili smo ovoga prosinca pa smo u lovu na blagdanski duh srušili rekord potrošnje. Čak 350 milijuna eura više potrošeno je ovih blagdana u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Od igračaka, hrane, mesa i svega sličnog, nije ni čudo što se u ovo vrijeme najviše troši.

-Malo više se potrošilo jer sve je skupo, meso je otišlo u nebo. Ali dobro, to je jedanput u godini, rekla je Slavica iz Zagreba.

Ovaj mjesec izdano je više od 158 milijuna računa što je 1,9 milijuna računa više nego u isto doba lani. Ukupan iznos računa iznosi 2,6 milijardi eura što je 351 milijun eura više nego prošle godine.

-Kontinuitet rasta i broj izdanih računa je stalan pa ne mogu reći da nas je iznenadio i porast broja izdanih računa, rekao je ravnatelj porezne uprave, Božidar Kutleša

Tome su, kako ističu stručnjaci, dva razloga – inflacija, ali i činjenica da trošimo više.

-Potrošili smo daleko više od onoga što je inflacija donijela, a to znači da su hrvatski potrošači skloniji potrošnji nego recimo potrošači u Njemačkoj koji su manje potrošili, rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Samo u subotu uoči Božića potrošili smo 147 milijuna eura, što je 3,6 posto više nego istog dana lani. Na Badnjak ukupan iznos računa bio je 52 milijuna eura što je -39 posto manje nego lani, no ove je godine Badnjak pao na nedjelju dok je prošli bio u subotu. Na sam Božić potrošili smo 11 milijuna eura, odnosno 20 posto više nego lani, piše RTL Danas.

Stručnjaci upozoravaju da svojim mjerama veliku potrošnju potiče Vlada.

-Umjesto da potiču štednju, neracionalnost potrošnje u Hrvatskoj je vrlo visoka pa tako kupujemo ogromne količine hrane koje se i bace, zaključio je Novotny.

 

Pročitajte još

ALH prodaje Hotel Odisej na Mljetu!

Dulist

SUGRAĐANIN ISTIČE ‘Stanovnici Mokošice zaslužuju malo više od ovakvih skalina’

Dulist

Plenković otkrio zašto toliko vjeruje ministrici Obuljen Koržinek: ‘Mi smo ista generacija’

Dulist