Hrvatska

REKONSTRUKCIJA VLADE DO 30. SVIBNJA? Spominje se sedam imena, čak i tko bi zamijenio Banožića

REKONSTRUKCIJA VLADE DO 30. SVIBNJA? Spominje se sedam imena, čak i tko bi zamijenio Banožića

Više izvora iz vladajuće koalicije tvrdi da je premijer Andrej Plenković prelomio i da će oko 1. svibnja doći do šire rekonstrukcije Vlade. O tome se ozbiljno počelo razmišljati nakon što je uhićen ministar graditeljstva Darko Horvat, a posebno nakon što je Uskok otvorio istrage protiv još dvojice članova Vlade – ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića, kojeg se sumnjiči da je kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje tijekom 2018. i 2019. godine pogodovao prilikom zapošljavanja dviju osoba, te potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, kojeg se sumnjiči da je posredovao prilikom ‘sređivanja’ poticaja odabranim tvrtkama, piše Jutarnji.

Ideju o široj rekonstrukciji Vlade, tvrde izvori Jutarnjeg, strašno je pogurala najnovija afera koja je buknula nakon što je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak javno obznanila da je primala strašne prijetnje, ali da sve do svog javnog istupa te prijetnje nije prijavila ni policiji ni svom šefu – predsjedniku Vlade. Uvjereni su da je Tramišak de facto već otpisana, pogotovo nakon što je premijer Andrej Plenković javno poručio kako je “cijela ta situacija s ministricom Tramišak ekstremno bizarna” i da mu “još nije posve jasna”.

– Izjave neću davati. Cijeli slučaj je preuzela policija – bilo je sve što nam je danas poručila ministrica Tramišak.

Ideja se i ranije ‘kuhala’

Izvor iz HDZ-a kaže da se priča o rekonstrukciji Vlade “kuhala” i prije slučaja Tramišak, da će zahvatiti puno šire od nje, Aladrovića i Miloševića, te da će se dogoditi između Uskrsa (17. travnja) i Dana državnosti (30. svibnja).

– Što se ministrice Tramišak tiče, jasno je da ona više nikakvo povjerenje nema. Razmišlja se o ozbiljnijoj rekonstrukciji koja ne bi zahvatila samo nju i članove Vlade opterećene istragama (Aladrovića i Miloševića). U Vladi ima pogubljenih osoba poput ministrice poljoprivrede Marije Vučković, a još uvijek nije siguran ostanak ministra zdravstva Vilija Beroša – kaže izvor Jutarnjeg. Tvrdi da je posebno zanimljiv slučaj ministra obrane Marija Banožića za kojega kaže da je strašno netalentiran i da ga u stranci (više) ne podržava gotovo nitko.

– No, prehrabro bi bilo tvrditi da je izgubio Plenkovićevo povjerenje, jer Banožić mu je potpuno lojalan – kaže.

Osim spomenutih imena, u kontekstu rekonstrukcije Vlade izvori Jutarnjeg iz HDZ-a i stranaka vladajuće koalicije napominju da bi Vladu mogao napustiti i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, koji nam je danas poručio da slučaj Tramišak i rekonstrukcija Vlade “nije tema koju može komentirati”.

Jedan od izvora tvrdi da je do njega došla informacija kako bi Marija Banožića na mjestu ministra obrane mogao zamijeniti Tomo Medved (potpredsjednik Vlade i ministar branitelja).

– Mislim da bi to bio fenomenalan potez jer njega predsjednik RH Zoran Milanović strašno respektira, pogotovo zbog Medvedove uloge u obrani zemlje. Stoga Milanović više ne bi mogao zabijati lagane golove, kao sada s Banožićem. Ipak, mislim da se Plenković neće odreći Banožića, ne (samo) zbog njihovog dobrog odnosa, već zbog Milanovića koji bi takav potez proglasio svojom pobjedom (u okršaju s Vladom i premijerom Plenkovićem, nap. a.) – kaže.

Ministri šute

Ministar branitelja Tomo Medved danas nije bio raspoložen za razgovor o rekonstrukciji Vlade. Komentar informacija o rekonstrukciji Vlade nismo dobili ni od ostalih koje se spominje u tom kontekstu – potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, ministara Banožića, Aladrovića i Beroša, kao ni od ministrice poljoprivrede Marije Vučković. Širu rekonstrukciju Vlade snažno zagovaraju i neki Plenkovićevi koalicijski partneri.

– Siguran sam da će do rekonstrukcije doći. Ne ulazeći, naravno, u to da li su oni (Aladrović i Milošević, nap. a.) krivi ili ne, objektivno je da teret tih istraga stavlja premijera u poziciju da ide u rekonstrukciju Vlade. To uopće nije sporno ni upitno. Osim toga, u javnosti postoje još neke otvorene teme i može se pretpostaviti da još neka ministarska mjesta mogu biti predmet rekonstrukcije Vlade – kaže šef Reformista Radimir Čačić.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak također je pobornik (šire) rekonstrukcije Vlade.

– HSLS će nastavit podržavat vladajuću većinu, ali ne treba bježati od problema koje imamo. Kao ozbiljna stranka smatramo da Hrvatskoj ne trebaju novi izbori zbog svega što se događa u svijetu, kao i u domaćem gospodarstvu. Ali, to ne znači da se unutar vladajuće većine nećemo zalagati za određena osvježenja u Vladi. Mislim da bi bilo dobro to učiniti. No, konačnu odluku o rekonstrukciji donosi premijer. On je mandatar, on sastavlja Vladu, i on će najbolje procijeniti da li mu rekonstrukcija treba. HSLS svoju ulogu gleda kao na stranku koja neće ni ucjenjivati ni nešto uvjetovati, već predlagati. Sigurno ćemo predložiti da Vladu moramo osvježiti, jer imamo još dvije godine mandata i jednostavno dolazimo u političku poziciju koja od nas zahtjeva da napravimo određene promjene. Napominjem još jednom da premijer Plenković ima puno širu sliku. On neka predloži kada, na koji način, i da li rekonstrukcija Vlade treba. HSLS će nastaviti podržavati vladajuću većinu – kaže Hrebak.

Konzultacije nisu još počele

Izvor iz HDZ-a, koji je također uvjeren u proljetnu rekonstrukciju Vlade, kaže da “ozbiljne konzultacije o toj temi u stranci još nisu počele”.

– Toliko daleko još nismo došli – kaže.

Jasno, u HDZ-u ima i onih koji smatraju da u sklopu rekonstrukcije Vlade ne bi trebalo ići puno šire od osoba opterećenih istragama poput Aladrovića i Miloševića.

– Zašto bi iz Vlade, recimo, otišla ministrica Tramišak kao dio paketa u kojem su i osobe koje su predmet uskočkih istraga? Ona je za razliku od njih “čista”, ona je prijetnje i primala zato što nikome nije željela pogodovati. Uostalom, o njenoj poziciji u Vladi razgovarat ćemo već u utorak na sastanku vodstva HDZ-a. Dok premijer drži bizarnim to što Tramišak prijetnje nije prijavila policiji prije nego što je o njima javno progovorila, meni je recimo bizarno da on ima ministra obrane koji više od dva tjedna nije u stanju istjerati načistac je li dron koji se zabio u tlo glavnog grada nosio eksploziv ili nije, a bizarno mi je i to što u Zagrebu više od dvije godine nakon potresa obnova još nije počela – kaže za Jutarnji sugovornik iz vladajuće stranke.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist