Grad

REAKCIJA DPDS-A NA IZVJEŠĆE UNESCO-A “Žalosno, sramotno i neozbiljno!”

REAKCIJA DPDS-A NA IZVJEŠĆE UNESCO-A "Žalosno, sramotno i neozbiljno!"

Iz Društva prijatelja dubrovačke starine reagirali su na napis jednog dubrovačkog medija o izvješću izaslanstva UNESCO-a, koje je u listopadu 2015. posjetilo Dubrovnik, a u kojem navodno stoji kako DPDS spomeničku baštinu obnavlja neadekvatnim materijalima i tehnikom.

“Žalosno je i sramotno da jedna tako ugledna institucija kao što je UNESCO može donijeti bilo kakav ‘sud’ na temelju površne polusatne šetnje u sumrak dijelom dubrovačkog fortifikacijskog sklopa.

Naime, ukoliko je uistinu točno da su UNESCO-ovi stručnjaci dali primjedbu kako Društvo prijatelja dubrovačke starine obnavlja spomenike na neprimjeren način i neprimjerenim materijalima začuđuje kako nitko od Društva nije zatražio projektnu dokumentaciju, odobrenja konzervatora ili čak samo očitovanje o načinu obnove.

Svesti više od 50 godina rada na obnovi i održavanju gradskih zidina u jednu rečenicu bez da se navelo o kojem zahvatu, kojem objektu, kojim radovima i kojim materijalima se radi je u najmanju ruku neozbiljno.

Društvo prijatelja dubrovačke starine sve svoje radove obavlja po projektima koje su prethodno odobrili konzervatori Ministarstva kulture Republike Hrvatske, izvode ih izvođači koji od Ministarstva kulture Republike Hrvatske imaju licencu za izvođenje tih radova, pa nije jasno na koje konkretno radove i materijale se netko od UNESCO-a referirao.

Iako nismo bili pozvani na sudjelovanje u obilasku gradskih zidina kako bi, kao dobri domaćini, mogli objasniti što se, kako i koliko dugo radi, znamo da je zidine, između ostalih, obišla i poznata UNESCO-va stručnjakinja za astrološku arheologiju, pa nam je žao što i mi nismo mogli sudjelovati u tom posjetu jer bi možda, s obzirom na njenu stručnost, mogli dobiti i neka nova, dosad nepoznata saznanja o možebitnim astrološkim tragovima na fortifikacijskom sklopu naših zidina.

Uprava DPDS-a”

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist