Aktualno

REAGIRALI IZ MINISTARSTVA KULTURE ‘Srbi svoj nedostatak žele popuniti prisvajanjem Držića i Gundulića’

REAGIRALI IZ MINISTARSTVA KULTURE 'Srbi svoj nedostatak žele popuniti prisvajanjem Držića i Gundulića'

Ministarstvo kulture i medija zajedno s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske reagiralo je i istaknulo je kako je apsolutno neprihvatljivo bilo kakvo posezanje za tuđom kulturnom baštinom te upozorilo da nedavno doneseni Zakon o kulturnom nasljedstvu Republike Srbije nije u duhu europskih vrijednosti.

– Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu je u komunikaciji sa srpskom stranom radi prenošenja hrvatskih stavova i pogleda na zakon – poručili su iz Ministarstva kulture i medija za DuList, a nakon što je hrvatskim medijskim prostorom odijeknula vijest o usvajanju ‘Zakona o kulturnom nasleđu’, članak 23. Republike Srbije kojim se sva dubrovačka književnost do 1867. svojata kao srpska.

– Iznimno je sporan članak 23. koji u stavku 4. kao staru i rijetku bibliotečnu građu prisvaja, citiramo: izdanja dubrovačke književnosti, koja pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno s 1867. godinom. Taj je stavak potpuno neprihvatljiv iz više razloga, jer ponajprije ne postoji nikakva dvojna pripadnost dubrovačke renesansne (Držić) i barokne književnosti (Gundulić) već je to isključivo hrvatska književnost. Srpska književnost nema pisanih djela na svom narodnom jeziku do pojave Dositeja Obradovića, a taj svoj nedostatak žele popuniti prisvajanjem Držića i Gundulića, odnosno djela naše književnosti koja je umjetnički put na svom, hrvatskom jeziku počela s Juditom Marka Marulića 1501. godine – pojasnili su i dodali kako se spominjanje 1867. odnosi se na godinu službenog prihvaćanja pravopisa Vuka Karadžićevog, što može dovesti do potencijalnog negiranja hrvatskoga identiteta brojnih pisaca, jer su po Vukovoj jednadžbi svi štokavci Srbi.

– Dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija dodatno najavljuje kako će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, uz stručnu potporu Ministarstva kulture i medija, te posebno stručnjaka jezikoslovaca i povjesničara književnosti uložiti prosvjed i inzistirati da se revidiraju neprihvatljive zakonske odredbe tog zakona te da Republika Srbija napokon odustane od neutemeljenog i upornog posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom – poručili su.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist