Županija

RAZGOVOR: LUKA KORDA Nismo više nikome kmetovi!

Povodom obilježavanja 23 godine od oslobođenja Konavala u Domovinskom ratu, kao i 22. obljetnice Dana općine Konavle, razgovarali smo s dugogodišnjim konavoskim načelnikom Lukom Kordom. Komunalni projekti, odnos koji Vlada iskazuje prema najjužnijoj hrvatskoj općini, Europski fondovi i Prevlaka, samo su neke od tema koje smo pretresli s prvim čovjekom Općine Konavle.

Kako bi vi sumirali proteklu godinu?
Kad dođe obilježavanje Dana općine treba se prisjetiti kako smo počeli i zašto to obilježavamo. Kad pogledamo to razdoblje iza nas ne bih to ograničio na godinu dana, jer neke projekte smo započeli, neki su u pripremi, a neke smo završili. Što se tiče svih projekata ja sam prezadovoljan jer sve što smo obećali, to smo napravili. Najvažnije što smo napravili je formiranje općine. Najlakše je pričati o ukidanju općina, ali to ne ide baš tako. Krv se prolila da bi imali slobodnu državu, općina je duša hrvatskih mjesta, a oni u Zagrebu to ne znaju. Općina Konavle je od 15. stoljeća proživjela strašne bure još od kad nas je kupila Dubrovačka Republika. Mi smo bili kmetovi sve do 1993. godine, a više je napravljeno od 93′ do danas nego od 15. stoljeća do 1993. godine. Imamo stotine milijuna kuna projekata, od sportske dvorane, rive u Cavtatu, asfaltiranja, staračkog doma, činjenice da svaka kuća u Konavlima ima vodu. Sve je to zato što imamo općinu.

Što je sa projektom brze ceste od Dubrovnika do Čilipa, izgradnjom zgrade općine, kakav je odnos Vlade prema Konavlima, te kako komentira odluku Hrvatske pošte o reduciranju termina isporuke, što je s projektom navodnjavanja Konavoskog polja… Sve smo to ‘pretresli’ s načelnikom Kordom, kao i odnos s Libertasom, pitanje Prevlake te brojne teme na koje je imao odgovor potražite u tiskanom izdanju DuLista koji je od srijede na kioscima!

Pročitajte još

OPREZNO VOZITE Srušeno stablo u Platu napravilo ‘kaos’ na cesti

Dulist

Županijske brojke kažu: 157 je posto više dolazaka i 75 posto više noćenja nego u studenom 2021.

Dulist

POTPORE ZA RURALNI RAZVOJ dRural i DUNEA pozivaju na prijave

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija