Zanimljivosti

RAVNO NA NOS Znate li što se Orlandu dogodilo na današnji dan 1825. godine?

RAVNO NA NOS Znate li što se Orlandu dogodilo na današnji dan 1825. godine?

Neobična nezgodna dogodila se Orlandovu stupu 6. siječnja daleke 1825. godine, navodi iz literature Suad Ahmetović u svom djelu ‘Dubrovački kurioziteti’. 

Naime, vitez je tog dana sletio – ravno na nos! Snažna bura koja je tog dana zapuhala, svojom orkanskom snagom pričinila je i mnoge druge štete u Gradu. Pretpostavlja se kako je rušenje spomenika uzrokovano time što je snažni pritisak vjetra ‘gurao’ zatvorenu trostranu ogradu na vrhu stupa, ali i zbog toga što su monolit i baza bili nedovoljno čvrsto povezani.

Pri prevrtanju stupa, vitez je trenuo ‘nosom u pod’, zadobio oštećenja desne noge i desne podlaktice sa šakom u kojoj drži mač, a čak mu je i štit bio prelomljen. Nakon toga, odnešen je u Knežev dvor, gdje je nemarom austrijske vlasti bio ‘zatočen’ gotovo pola stoljeća. Na glavni trg vraćen je 17. travnja 1878. godine, zahvaljujući upornom nastojanju Iva Kaznačića, Stijepa Skurle i drugih ljubitelja dubrovačkih starina, uz čije su zalaganje popravljena oštećenja kipa ugrađivanjem kamenih umetaka, tzv. tešela, koji su i danas vidljivi.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist