Zanimljivosti

RAVNO NA NOS Znate li što se Orlandu dogodilo na današnji dan 1825. godine?

Neobična nezgodna dogodila se Orlandovu stupu 6. siječnja daleke 1825. godine, navodi iz literature Suad Ahmetović u svom djelu ‘Dubrovački kurioziteti’. 

Naime, vitez je tog dana sletio – ravno na nos! Snažna bura koja je tog dana zapuhala, svojom orkanskom snagom pričinila je i mnoge druge štete u Gradu. Pretpostavlja se kako je rušenje spomenika uzrokovano time što je snažni pritisak vjetra ‘gurao’ zatvorenu trostranu ogradu na vrhu stupa, ali i zbog toga što su monolit i baza bili nedovoljno čvrsto povezani.

Pri prevrtanju stupa, vitez je trenuo ‘nosom u pod’, zadobio oštećenja desne noge i desne podlaktice sa šakom u kojoj drži mač, a čak mu je i štit bio prelomljen. Nakon toga, odnešen je u Knežev dvor, gdje je nemarom austrijske vlasti bio ‘zatočen’ gotovo pola stoljeća. Na glavni trg vraćen je 17. travnja 1878. godine, zahvaljujući upornom nastojanju Iva Kaznačića, Stijepa Skurle i drugih ljubitelja dubrovačkih starina, uz čije su zalaganje popravljena oštećenja kipa ugrađivanjem kamenih umetaka, tzv. tešela, koji su i danas vidljivi.

Pročitajte još

Svjetski je dan maslina!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Dubrovnik dobio prvu tiskaru

Dulist

Sveta Kate kokošica, mjesec dana do Božića!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija