Aktualno

Ravnateljica Ljekarni Dubrovnik Marina Svilokos o nestašici lijekova u našem gradu

Ravnateljica Ljekarni Dubrovnik Marina Svilokos o nestašici lijekova u našem gradu
Marina Svilokos

Iz Udruge proizvođača lijekova tvrde da nema razloga za brigu što se tiče nedostatka lijekova na poli­cama lijekarni u Hrvatskoj jer postoje zamjenske terapije koje navodno imaju sličan sastav koje građani mogu kori­stiti. Ipak, 180 vrsta lijekova fali na policama. Često se radi o najpropisiva­nijem antibiotiku kao što je Sumamed, kao i o određenim lijekovima za kašalj, kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

Ravnateljica Ljekarni Dubrovnika Marina Svilokos tvrdi da u Ljekar­nama Dubrovnik bude nestašice, ali ‘svaki lijek koji je u defekturi ima svoju paralelu’.

— Najčešće je dolazilo do nestašica antibiotika, antidijabetika, ­antihista­minika te je uglavnom riječ o odobre­njima koja su istekla ili o poteškoćama u proizvodnom procesu – istaknula je Svilokos. Iako postoje zamjenski lijekovi, pitali smo jesu li oni uistinu dobra zamjena za već propisane lijekove?

— Što se tiče farmaceutske struke adekvatna zamjena može biti samo lijek potpuno iste djelatne supstance. Uvijek se može dogoditi da neki lijek ne odgovara određenoj osobi, ali i dugotrajnim uzimanjem mogu se poja­viti neke nuspojave. U takvim slučaje­vima se ide na sljedeći generički lijek – rekla je.

Pročitajte još

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

Dulist