Aktualno

RAVNATELJI LUČKIH UPRAVA, KOMUNALNIH TVRTKI… Kad će se moći ‘poviriti’ u njihove imovinske kartice?

Za dva do tri mjeseca, javnost bi trebala imati uvid u imovinsko sta­nje znatno većeg broja dužnosnika nego što je to bio slučaj do kraja prošle godine kada je izašao novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Među dužnosnicima koji će prvi put svoju imovinu morati podastrijeti javnosti su primjerice ravnatelji lučkih uprava, a u Dubrovniku to je Blaž Pezo pa i ravnatelji županijskih uprava za ceste koju funkciju u našoj županiji obnaša Ivo Kaštelan. Uz njih svoju imovinu Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa morat će prijaviti i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić, ali i ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan, budući da u novom zakonu tu obvezu imaju i rav­natelji ustanova u zdravstvu kojima je osnivač Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samo­uprave. U slučaju te dvije ustanove, osnivač im je Dubrovačko-neretvanska županija. Pridružit će im se i direktori gradskih komunalnih tvrtki, budući da imovinske kartice moraju predati i predsjednici i članovi uprava trgovač­kih društava u kojima jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju većinski udio te predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava koji su u većinskom vlasništvu trgo­vačkih društava u kojima većinski udio ima jedinica lokalne i područne (regio­nalne) samouprave.

Tek se ‘puni’ Registar
Budući da je Zakon izglasan pred kraj 2021. godine, zanimalo nas je kad će se imovinske kartice novih obveznika objaviti te jesu li ih podnijeli.
— Imovinske kartice novih obveznika nisu objavljene jer ih novi obveznici još nisu podnijeli iz razloga što im to još nije omogućeno. Još uvijek uno­simo nove obveznike i pravne osobe u kojima obnašaju dužnost u Registar obveznika te će, kada taj posao bude dovršen, svim novim obveznicima biti otvoren korisnički račun, što je predu­vjet za pristup obrascu imovinske kar­tice i podnošenje iste. Procjenjujemo da će korisnički računi obveznika biti otvoreni u idućih 30–45 dana, nakon čega će obveznici imati rok od 30 dana da podnesu imovinske kartice – naveli su u odgovoru za DuList iz Povjeren­stva za odlučivanje o sukobu interesa. No, kada će iste biti objavljene, dodaju, teško je procijeniti s obzirom da za svaku imovinsku karticu treba prove­sti administrativnu provjeru i istu odo­briti prije objave.
— Za taj posao bit će potrebno dalj­nje vrijeme koje je teško procijeniti s obzirom na veliki broj imovinskih kar­tica koji će biti zaprimljene u relativno kratkom razdoblju i s obzirom na mali broj ljudi u Povjerenstvu koji provode provjeru – kratko su nam odgovorili iz Povjerenstva.

Pročitajte još

VREMENSKA PROGNOZA Pripremite ombrele, mogući pljuskovi s grmljavinom

Dulist

ŠTO TREBATE ZNATI? Od ponedjeljka počinju prijave za upise u srednje škole

Dulist

Franković o glazbi u povijesnoj jezgri: ‘Ne ubijam glazbu, ubijam gramzljivost i mahnitost’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija