GradUrednički izbor

RATUJETE LI I VI S DJECOM? Zakon kaže do 16 godina – doma u 11! Kršite li ga?

Noc Uvale jole 2019 41

Iako su zakonske odredbe vrlo jasne i prema njima dijete mlađe od 16 godina ne smije iza 23 sata biti vanka, osim u pratnji roditelja ili druge odrasle osobe ‘u koju roditelji imaju povjerenje’, svi vidimo na ulicama i u kafićima mladiće i djevojke mlađe od propisane dobi. Za ući u noćni klub treba biti punoljetan, međutim i tu se nerijetko ‘provuku’ mlađi.
Na facebook profilu grupe Mame iz Dubrovnika i okolice jedna je mama postavila pitanje: ‘Do kad vaši tinejđeri smiju navečer ostati vanka?’ I, očekivano, zahuktala se rasprava.
-Meni se čini da je sasvim dovoljno u tim godinama do 23 sata biti vani. Kad narastu i budu svoji neka idu ako će do jutra! – napisala je jedna mama. Druga se složila da je sasvim dovoljno do 23 sata ‘jer sve poslije tih ura ne donosi ništa dobro’.
-Ima ih koji su na zabavama u 3 i po’ ujutro. Sve je stvar roditelja – nadodala je treća.
-Ispada da nema drugačijih mišljenja, a vani sve puno djece iza 11, ponoća, pa i do ure… – prokomentirala je članica grupe.
-Ratujem doma – pošteno je priznala jedna od mama, dok se druga zapitala ‘Eto svi su doma do 23 sata, a čija su onda ovo djeca vanka? Moj sam?’
Saznalo se iz rasprave kako policija često legitimira maloljetnike, ali isto tako da su policijski službenici dosta blagi, pa ne posežu za predviđenim mjerama. Naime, oni u pravilu, tvrde mame, upozore maloljetnika da ide doma, jer da ne smije iza 23 sata biti vanka.
Predviđeni policijski postupak je slijedeći:
Ukoliko se legitimiranjem utvrdi da je na javnom mjestu između 23 i 5 sati osoba mlađa od 16 godina bez pratnje, dovodi je se u prostor policije, te se pozivaju roditelji kako bi je preuzeli, jasno uz upozorenje o propustu u odgoju. Također, policijski je službenik obvezan roditelja upozoriti da buduće propuštanje skrbi može dovesti do kaznene odgovornosti zbog zanemarivanja roditeljske dužnosti. Ukoliko roditelj odbije pristupiti u policijski prostor radi preuzimanja djeteta, predviđeno je da se poziva socijalni radnik kako bi preuzeo dijete.
Policija je obvezna o svakom slučaju kršenja odredbe koja nalaže da su djeca ispod 16 godina bez pratnje doma u 23 sata obavjestiti centar za socijalnu skrb radi poduzimanja mjera obiteljsko pravne zaštite.

Imate pravo (i dužnost) nadzirati druženje i mobitel!

‘Roditelji imaju pravo, dužnost i odgovornost nadzirati dijete u njegovu druženju s drugim osobama, kao i komunikaciju na društvenim mrežama, odnosno drugim oblicima elektroničke komunikacije, te mu zabraniti druženja i komunikaciju koja nisu u skladu s djetetovom dobrobiti.’ – stoji u Obiteljskom zakonu.
Tako da kad vam se idući put pozovu na svoje pravo na privatnost pojasnite mu kako stvari stoje, evo i po zakonu.

Pročitajte još

Crveni križ postaje član platforme s besplatnim psihosocijalnim savjetovanjem

Dulist

Večeras završno testiranje sustava Zone posebnog prometnog režima

Dulist

[KOMENTAR] Franković: ‘Vrijeme je za zaokret u turizmu i da kažemo ‘dosta‘ povećanju brojki, Dubrovnik je tu primjer upravljanja‘

Dulist