Grad

RATNI PROMATRAČ UNESCO-a Carneze posjetio Dubrovnik, Franković mu se zahvalio na hrabrosti

RATNI PROMATRAČ UNESCO-a Carneze posjetio Dubrovnik, Franković mu se zahvalio na hrabrosti

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je u četvrtak gospodina Bruna Carneza, jednog od članova specijalne promatračke misije UNESCO-a koja je u Dubrovniku boravila u studenom i prosincu 1991. godine, u vrijeme najvećih napada u Domovinskom ratu, te ponovno u siječnju 1992. godine, a čiji zadatak je bio sačiniti evidenciju štete nastale na spomeničkoj baštini.

Upravo su izvještaji UNESCO-ve misije s evidencijom štete na području zaštićene povijesne jezgre umnogome pomogli poslijeratnoj obnovi Dubrovnika te kasnije doveli i do osuđujućih presuda prema generalima JNA, prvih takvih u povijesti za uništavanje spomeničke baštine.

Naime, temeljem prvih izvješća o razmjerima štete, a koja su u Paris poslana 8. prosinca navečer Dubrovnik je na 15. zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu u Tunisu 12. prosinca 1991. godine, samo šest dana od najgoreg napada na grad, uvršten na listu ugrožene svjetske baštine. U tom izvješću, između ostalog, navodi se da je od posljedica napada 6. prosinca do temelja izgorjelo devet objekata te da je ukupno zabilježeno 708 različitih mjesta pogodaka, uključujući i šrapnele po krovovima i fasadama kuća. Detaljnije „Izvješće misije UNESCO-a o stanju spomeničke baštine Dubrovnika nakon bombardiranja u listopadu, studenom i prosincu 1991. godine“ autora Bruna Carneza i Colina Kaisera služilo je i kao podloga za donacije UNESCO-a koje su potom uslijedile.

Gradonačelnik Franković zahvalio je gospodinu Carnezu na hrabrosti koju je iskazao 1991. te na svemu što je učinio za Dubrovnik u najtežem razdoblju za Grad u njegovoj suvremenoj povijesti kada je pomoć međunarodne zajednice bila prijeko potrebna „ranjenom gradu“. Upoznao je gospodina Carneza s izložbom „Dubrovnik, A Scarred City“, otvorenom 17. prosinca u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Izložba tematizira stradanje Dubrovnika i razaranje spomeničke baštine u Domovinskom ratu te poslijeratnu obnovu u kojoj je presudnu ulogu odigrala upravo jednomjesečna misija UNESCO-a. Uputio mu je i poziv na otvaranje ove izložbe u Dubrovniku kojom prilikom će se nekadašnji promatrač UNESCO-a prisjetiti svog boravka i rada u našem gradu.

Bruno Carnez u Dubrovniku boravi u privatnom aranžmanu, a susretu s gradonačelnikom prisustvovala je i njegova prijateljica, Dubrovkinja Vesna Gamulin, koja je tih dana prije 27 godina dok je Dubrovnik bio pod opsadom bila službena prevoditeljica za potrebe Misije UNESCO-a.

Podsjetimo, specijalni opunomoćenici generalnog direktora UNESCO-a za pitanja kulture i prosvjete Bruno Carnez i Colin Kaiser u Dubrovnik su doputovali 27. studenog 1991. godine hidrogliserom „Krila Dubrovnika“, a naš grad naputili su krajem prosinca nakon gotovo mjesec dana. Poslove evidentiranja ratne štete na spomeničkoj baštini nastale za napada u listopadu i studenom započeli su 29. studenog, no u završetku istih onemogućio ih je strahoviti, barbarski napad 6. prosinca pa je detaljan popis oštećenja na spomenicima kulture u suradnji s nadležnim hrvatskim institucijama izrađen nakon tog kobnog dana kada je Dubrovnik i obranjen.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist