Zanimljivosti

Raste broj eko proizvođača u našoj županiji

Raste broj eko proizvođača u našoj županiji

Broj ekoloških proizvođača u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gotovo se upeterostručio u zadnje četiri godine, što je pokazala analiza rezultata Programa poticanja ekološke proizvodnje na području DNŽ.

Program su zajednički provodili Dubrovačko-neretvanska županija, Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP) i Regionalna razvojna agencije DUNEA.

Ovaj program na području naše županije provodi se od 2010. godine, a DUNEA je kao početne koristila raspoložive podatke Ministarstva poljoprivrede prema kojima  je na području DNŽ u 2009. godini djelovalo šest ekoloških proizvođača, na ukupnoj obrađenoj površini od 17 hektara.

Po završetku Programa i analizom rezultata za 2012. utvrđeno je da je broj ekoloških proizvođača korisnika Programa porastao na 28, a poljoprivredna površina certificirana u ekološkoj proizvodnji na čak 145 hektara.

Naime, samo oni proizvođači koji posjeduju certifikat Hrvatski eko proizvod (Eko Certifikat) izdan od strane službenog tijela na osnovu obavljenog ovlaštenog stručnog nadzora, jesu ekološki poljoprivredni proizvođači u Republici Hrvatskoj. Program je imao za cilj značajno povećati broj ekoloških proizvođača u DNŽ putem subvencioniranja troškova rada nadzornih stanica u ekološkoj proizvodnji, tehničke pomoći te jednokratnim novčanim potporama novim ekološkim proizvođačima. U ovu je svrhu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji isplaćen ukupan iznos od 221.000 kuna.

I u narednom razdoblju Regionalna razvojna agencija DUNEA, u suradnji sa županijskim Upravnim odjelom za ruralni razvoj i poljoprivredu, nastavlja program poticanja eko proizvodnje, u nešto izmijenjenom obliku. Očekuje se da će do 2015. godine na području naše županije biti 50 ekoloških proizvođača, čime se razvija ''eko brand'' Županije, stvara pozitivna atmosfera za održivi razvoj i gospodarenje prirodnom baštinom, sprečava depopulizacija ruralnih područja te podiže kvaliteta roba i usluga.
 

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist