Hrvatska

RAST PRIHODA Izgledan novi rekord u turizmu!

blank

Hrvatski turizam bilježi snažan uspon, s prihodima od fiskaliziranih računa koji su ove godine porasli za 20 posto i s brojem dolazaka povećanim za 11,3 posto. Gužve na cestama i povećan broj stranih gostiju ukazuju na obećavajuću sezonu, dok Hrvatska narodna banka prognozira moguće prihode od turizma od oko 14,5 milijardi eura!

Vrijednost fiskaliziranih računa ove godine porasla je za 20 posto, piše Jutarnji list te dodaje kako iz središnje banke odgovaraju da bi mogli primjetno nadmašiti prošlogodišnje rekordne rezultate.

Procjene Hrvatske narodne banke su da bi povećanje ove godine moglo iznositi ‘nešto više od desetinu’ prošlogodišnjeg iznosa od 13,1 milijardi eura. To bi značilo ‘nešto više’ od 1,3 milijarde eura, odnosno da bi ovogodišnji prihodi od turizma mogli iznositi oko 14,5 milijardi eura. Slične, vrlo konzervativne procjene, HNB je dao i prošle godine. Tada su, naime, očekivanja bila da će prihodi porasti oko deset posto, a na kraju su skočili čak 44 posto!, navode iz Jutarnjeg.

Broj noćenja stranih gostiju u razdoblju od siječnja do srpnja bio je za 4,3 posto veći nego u prvih sedam mjeseci prošle godine, a broj dolazaka za 11,3 posto.

Nerazumno visoke cijene s razlogom su iziritirale javnost, piše Jutarnji, ali onih koji su ih spremni prihvatiti, stranih ili domaćih gostiju, čini se, ne nedostaje. Dodaju kako se rast prihoda od turizma već u lipnju osjetio na računima u bankama, ipak osim na račune banaka, iskustvo pokazuje da se novac iz turizma uvelike prelijeva u daljnje širenje turističkih kapaciteta i općenito rast životnog standarda onih koji se bave tom djelatnošću, dok iz HNB-a tvrde da su tome pridonijeli veći priljevi iz inozemstva, odnosno početak turističke sezone.

Pročitajte još

‘PLAN ZA SRCE’ Gotovo 40 posto osoba u Hrvatskoj umire od kardiovaskularnih bolesti!

Dulist

U opticaju još 5 milijardi kuna!

Dulist

EUROZONA U IDUĆIH GODINU DANA Procjena rasta cijena, nominalne potrošnje i povećanja plaća

Dulist