Aktualno

Rast noćenja u privatnom smještaju za 56,8%

Rast noćenja u privatnom smještaju za 56,8%

U uredu TZ grada Dubrovnika na Pilama održana je prezentacija rezultata privatnog smještaja i novih on-line proizvoda TZ grada Dubrovnika na kojoj su govorili Božo Burić, Siniša Žakula, direktorica TZ Dubrovnika Romana Vlašić i gradonačelnik Dubrovnika  i predsjednik TZ
Dubrovnik, Andro Vlahušić.

Što se tiče cjelokupnih smještajnih kapaciteta na području Grada Dubrovnika, hoteli raspolažu s  39% , privatni smještaj 38 %, dok na ostali vidove smještaja pada 23% ukupnog kapaciteta.
 
Hotelski smještaj je u kapacitetima porastao u zadnjih pet godina za 9 posto, dok je privatni smještaj  porastao za  48 posto, privatni iznajmljivači su u proteklom razdoblju  ulagali u vlastitu imovinu, te time obogatili ponudu Dubrovnika u zadnjih pet godina za dodatnih 4000 postelja.

Samo u prvih šest mjeseci ove godine u Dubrovniku je registrirano novih 1200 postelja u privatnom smještaju.
 
S obzirom na povećanje kapaciteta iskazani rezultati su još i bolji, jer predstavljaju odraz povećanog interesa klijenata za  privatni smještaj koji je se uspio plasirati na tržištu.

Uspoređujući ostvarenja 2012.  i 2011. godine  u ostvarenim noćenjima privatnog smještaja bilježi se rast za  56,8 % .
 
Posebno raduje što u 2013. za prvih šest mjeseci ostvarujemo povećanje dolazaka za 58,5 %, a noćenja za 50 % u privatnom smještaju.
 
 

Kapacitet  privatnog smještaju po gradskim kvartovima
 
PLOČE 1391 postelja
PILE KONO 1314 postelja
GRAD 1242 postelja
MONTOVJERNA 815 postelja
GRUŽ 912 postelja
LAPAD 2216
UKUPNO  7890 postelja.

 
Iz navedenog je očito kako je polovica kreveta u privatnom smještaju smještena u kvartovima koji se nalaze  u neporednoj blizini stare gradske jezgre, dok se druga polovica nalazi u Lapadu, Gružu i na Montovjerni.
U gradskoj jezgri privatnim iznajmljivanjem bavi se  254 obitelji, dodamo li podatke iz gradskih kotara Pile Kono i Ploče vidljivo  je da se polovica ukuopnog broja privatnih iznajmljivača nalazi u navedenim kvartovima.
Kapacitet na širem gradskom području (Zaton, Orašac, Elafiti) kod privatnih iznajmljivača  je 2810 postelja. U obrtima i tvrtkama (što su privatni iznajmljivači u sustavu PDV-a ) ukupno je 1260 postelja na području cijelog grada Dubrovnika.
Ukupan kapacitet privatnog smještaja u gradu Dubrovniku je 11930 postelja.
Prosječan broj kreveta u pojedinom privatnom smještaju u gradu je  5,3   na širem gradskom području 7,6 i u tvtkama i obrtima 9,5
 
Od ukupnog kapaciteta  72 posto navedenog smještaja u rangu je tri zvjezdice.
 
Što se tiče iskorištenosti  privatnog smještaja u odnosu na prošlu godinu povećana je  za 29 posto.
 
 

ZAKLJUČAK
 
56,8% porast noćenja u privatnom smještaju u 2012. godini
50%    porast noćenja u privatnom smještaju u prvih
           šest mjeseci 2013 godine,
14%    porast broja novih kreveta u privatnom smještaju  u prvih
           šest mjeseci 2013 godine,
29%    veća iskorištenost kapaciteta privatnog smještaja u prvih
           šest mjeseci 2013 godine….
 

 

NOVA FACEBOOK  APLIKACIJA ZA PRIVATNE IZNAJMLJIVAČE
 
 
Razmišljajući kako povećati konkurentnost i vidljivost dubrovačkih privatnih iznajmljivača u svijetu društvenih mreža i novih medija, te pružiti priliku onima koji ne posjeduju velike budgete i tehnološka znanja za vlastitu promociju na društvenim mrežama,  TZ grada Dubrovnika, zajedno s računalnim stručnjacima iz tvrtke Profico  izradila je  Facebook aplikaciju za privatne iznajmljivače. Cilj ovog projekta jest omogućiti privatnim iznajmljivačima da plasiraju svoje usluge na Facebook društvenoj mreži bez obzira na razinu njihovog tehnološkog znanja.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist