Županija

Raspada se nova cesta u Slanom: ‘Asfalt je dva i pol puta tanji od projekta!’

Raspada se nova cesta u Slanom: 'Asfalt je dva i pol puta tanji od projekta!'

Dvotračna cesta oko marine u Slanom puštena je u promet upravo pred izbore 2021. godine. U međuvremenu, veći problem, ta ista cesta postaje opasna za promet. Gotovo se u potpunosti raspala niti dvije godine od svečanog rezanja vrpce općinara.

– Radi se o projektu dvotračne ceste oko Marine u naselju Slano. Već je danas grbava, upala na mjestima, isfrižana itd. Projektom je tu predviđeno 6 cm nosivog sloja asfalta i 4 cm habajućeg sloja na oko 4.000 m2 prometnice. Kako vidite na slikama, stvarna situacija je da čak pola asfalta nema. Debljina varira od 4,5 – 5 cm.

S obzirom da ponudbeni i završni troškovnik ne moraju biti isti, putem zakona za pristup informacijama dobio sam od Općine Dubrovačko primorje završnu situaciju iz koje je vidljivo da je 6 cm+4cm zaista i plaćeno – pojašnjava za Morski HR vijećnik Općinskog vijeća Općine Dubrovačko primorje, Vlaho Mozara.

I doista, troškovnici (dokumentacija u posjedu Morski HR) nisu isti i za jedan posao razlikuju se u 101.119,68 kuna. Odnosno u srpnju 2020. godine izgradnja ove prometnice vrijedila je 469.510,23 kuna, a samo devet mjeseci poslije gotovo 20 posto više ili 570.629,91 kunu. U oba slučaja se “jamči kvaliteta”, no kako se vidi iz priloženih fotografija, projekt je plaćen preskupo.

No, općinski vijećnik upozorava da ovo nije jedini problem tog projekta.

– Cesta je dužine 550 m i tada je predviđena nabavka 600 m kabela za javnu rasvjetu. Završnim troškovnikom je taj kabel narastao na 1.000 m, što znači da je 400 m kabela negdje završilo – prepričava Mozara.

U dokumentaciji je vidljivo da su imali dvije situacije, tj. posao je odrađen u dvije etape, gdje se jednim troškovnikom zaključila jedna etapa i onda drugim druga. Ovdje možemo vidjeti da se asfaltirana kvadratura smanjila s 4.000 na 3.000. Ne znam zašto, ali ta dionica je duga 550 m i široka možda 6 metara, pa ima smisla da je 3.000 kvadrata.

Također, u selekciji troškovnika “javna rasvjeta”, možemo vidjeti da je kabel narastao sa 670 na 1.000 metara. Odnosi se na strujni kabel i bakrenu žicu od 50 mm2 – pojašnjava.

Nadzorni inženjer potpisuje ove radove kao stvarno napravljene, kaže Mozara, smatrajući zanimljivim da nadzor radi tvrtka koja je, kako tvrdi, vrlo popularna u tom kraju, jer, kako nam tvrdi “nadzire sve poslove”. Više pročitajte ovdje. 

 

Izvor/Foto Morski HR

Pročitajte još

GRAD I ŽUPANIJA PREUZELI VIŠE OD 200 PREDMETA Riješen jedan od važnih koraka prema realizaciji vrtića Komolac

Dulist

Kreće projekt izgradnje nove zgrade Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića

Dulist

Hitna helikopterska služba lani je obavila 354 intervencije. Bit će dostupna opet tijekom cijele godine

Dulist