DuList PROMO

Rani gubitak kose je stresan. Evo što možete napraviti!

Rani gubitak kose je stresan. Evo što možete napraviti!

Nerijetko muškarci počnu gubiti kosu čak i prije tridesete godine, a uobičajeno trajanje procesa u kojem muškarac potpuno ili znatno očelavi je oko dvadesetak godina. Neki muškarci pak ćelave izuzetno brzo te kod njih taj proces može trajati i kraće od pet godina. Zaista je skoro pa nemoguće znati koliko će taj proces trajati. Ako ste jedan od onih koji su počeli ćelaviti jako rano, pročitajte naše savjete. Situacija ne mora biti beznadna.

Gubitak kose kod muškaraca može početi jako rano. Jeste li među njima?

Što ako jednostavno niste imali sreće i morali ste naučiti živjeti s alopecijom, do koje dolazi kad imunološki sustav napada folikule dlake, a posljedica je opadanje kose?

Kod većine muškaraca koji pate od alopecije kosa počinje opadati s manje površine koja je kružnog oblika, veličine novčića. Katkada može doći do potpunog gubitka kose na tjemenu (alopecia totalis) ili, u ekstremnim slučajevima, gubitka dlake na cijelome tijelu (alopecia universalis). Stanje može utjecati na svakoga, bez obzira na dob i spol, iako se u većini slučajeva javlja prije 30. godine života.

Sigurno se pitate ima li lijeka? Na tržištu postoje dva potpuno odobrena lijeka s dokazanim učincima protiv gubitka kose, koji istodobno potiču i njezin rast: finasterid i minoxidil.

Finasterid pomaže usporiti ili smanjiti gubitak kose, a kod pacijenata je zabilježen i ponovan rast kose, dok minoxidil sprečava radikalna oštećenja te također podupire fazu rasta kose. Do sada je zabilježen cijeli niz slučajeva gdje je došlo do obnove folikule i ponovnog rasta nove kose. Dosadna alopecija više neće biti toliko stresna jer ćete je moći držati pod kontrolom.

Gubitak kose uzrokuje stres. Kako izaći iz začaranog kruga?

Neki se muškarci doista boje ćelavosti, a to može prouzročiti visoku razinu stresa, nisko samopouzdanje, smanjen seksualni nagon, pa čak i depresiju. Ali ako razumijete razloge i prihvatite ih, veća je vjerojatnost da ćete pobijediti te strahove. Mnogi muškarci osjete snažan gubitak samopouzdanja kada shvate da gube kosu, ali često to brzo prevladaju. Jedini način da budete sigurni kako nećete imati psihičkih problema jest suočiti se sa stvarnošću i prihvatiti to stanje ili potražiti liječenje koje će vam odgovarati.

Ako tražite trajno rješenje zbog gubitka kose, možda biste trebali razmisliti o transplantaciji kose. Kirurg tijekom transplantacije premješta zdrave dlake i folikule s vašeg tjemena na područje s prorijeđenom kosom. Danas je moguće postići rezultate koji izgledaju prirodno zahvaljujući napretku i inovacijama na području transplantacije te vas ne treba biti strah da ćete izgledati kao lutka iz 70-ih i 80-ih godina s neprirodnom, plastičnom kosom. Zahvaljujući napretku, rezultati mogu izgledati toliko prirodno da ni frizer neće primijetiti da ste se podvrgnuli zahvatu.

No, ako vas je ipak strah operacije ili možda nemate dovoljno financijskih sredstava, vjerojatno se pitate postoji li alternativa transplantaciji kose?

Mislimo da postoji. U nekim slučajevima toplo preporučujemo da prvo isprobate vlakna za kosu. Cijena je neusporedivo niža od transplantacije kose, iako to nije trajno rješenje. Nema nikakvog rizika. Operaciju preporučujemo tek tada kada ste isprobali sve mogućnosti. Ali čak i nakon transplantacije, vlakna za kosu mnogo će vam pomoći. Preporučuju ih čak i kirurzi.

Izvor slike:
Pikul Noorod / Shutterstock.com

Pročitajte još

Otkrijte najbolje slot igre u hrvatskim online kasinima

Dulist

Zanimljive činjenice o automatima za igre

Dulist

Nije šala! Od danas u TuttoBene popust 40 posto na sve!

Dulist