Aktualno

Radnici će sami kupovati rukavice i kacige?

Radnici će sami kupovati rukavice i kacige?

Poslodavci bi od radnika uskoro mogli tražiti da si sami kupuju radne rukavice, kacige i drugu zaštitnu opremu neophodnu za rad, a da ih pritom ne osposobe kako radne zadatke obavljati sigurno.

Poslodavci čini se neće morati ni osigurati posebnu zaštitu na radu trudnicama, maloljetnim radnicima i radnicima sa smanjenim radnim sposobnostima, a od radnika bi mogli tražiti i da rade u građevinama opasnim za sigurnost i zdravlje, donosi vecernji.hr.

Na očevid u slučaju teže, smrtne ili skupne ozljede na radu ne bi trebali pozvati ni povjerenika za zaštitu na radu.

Spomenute stavke, ispuštene su iz novog prijedloga Zakona o zaštiti na radu koji predlaže Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Javna je rasprava u tijeku iako prijedloga nema na službenim stranicama ministarstva (koja je još u izradi), a o prijedlogu nisu konzultirani ni socijalni partneri ni Nacionalno vijeće za sigurnost na radu pa ga Nezavisni hrvatski sindikati nazivaju "ruglom demokracije".

– Važeći zakon bolji je, što potvrđuje i činjenica da smo poglavlje o zaštiti na radu zatvorili. Novi je prijedlog općenit, a pravilnicima se tek sredinom 2014. trebaju urediti detalji, što je nedopustiva kontradikcija – ističe dr. sc. Svjetlana Šokčević iz NHS-a, članica Nacionalnog vijeća za sigurnost na radu i profesorica na Visokoj školi za sigurnost, jedna od vodećih stručnjakinja u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u Hrvatskoj.
 
Prema novom prijedlogu zakona ne bi bilo krivnje jer se brišu premosnice između zakona i propisa o zaštiti životnog okoliša. Šokčević je zakonski prijedlog nazvala “degutantnim ulagivanjem krupnom kapitalu” te zbog vidnog pada legislativne kvalitete situaciju ocijenila zrelom za obraćanje uredu delegacije EU u Zagrebu.

– Ministar Mrsić ne zna raditi svoj posao. Prestanite prodavati maglu o jednostavnom zakonu jer su život i zdravlje u većoj ingerenciji od ministrove! – poručuje dr. Šokčević. 

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist