Aktualno

Dokad će se raditi samo s hitnim slučajevima?

Dokad će se raditi samo s hitnim slučajevima?

Stanje u Općoj bolnici Dubrovnik po pitanju lijekova i ostalih medicinskih potrepština je nepromijenjeno. Rekao je medijima ravnatelj OBD-a Branko Bazdan.

– I dalje radimo samo hitni program, a elektivni ne radimo s obzirom na nedostatak sredstava, odnosno s obzirom na restrikcije koje su veledrogerije dale svim bolnicama pa i našoj. Stanje je isto kao i prije 15-ak dana – izjavio je Bazdan, a na pitanje je li se sa željom za pomoć javila država, koja je navodno sanirala KBC-ove, ističe:

– To je informacija koju smo dobili i s kojom barataju i veledrogerije, koje su nam napravile restrikciju materijala i lijekova. Mislim da nije dobro da se s novcima od doprinosa svih nas saniraju samo klinike, ali to netko drugi treba prosuđivati. Kad sam došao u bolnicu stanje duga je bilo 86 milijuna kuna, a sada je 91 milijun.

Dakle, ono što se pokušava govoriti o upravama svih bolnica, uključujući i našu, ne bih se složio baš da je cijela krivnja na nama. Dopuštam mogućnost da se može razgovarati i o tome upravlja li se bolnicom baš na idealan način, ali da sva krivnja pada na uprave kako dubrovačke, tako i pulske, šibenske, zadarske, varaždinske bolnice, mislim da u sustavu nešto nije dobro – mišljenja je Bazdan.

Dubrovačka bolnica ima zalihe lijekova za sedam dana, i one se nadopunjavanju, no najteže je s lijekovima za karcinom, jer su oni i najskuplji.

– Tu je najveći problem, odnosno najskuplje nas dođu lijekovi za karcinome, koji su posebno skupi. Imamo sve više oboljelih i naša je obveza da svih njih i tretiramo. Još nitko nije otišao iz ove Bolnice negdje drugo se liječiti. Postoje zalihe za sve ono što se ovdje treba obaviti hitno. Elektivni, odnosno hladni program kao što su operacije kukova, koljena, mrena, katarakte, dakle sve ono što nije hitno stanje, sad još ne možemo raditi – objasnio je ravnatelj Bazdan.  

Na pitanje do kad će ovakvo stanje biti uopće održivo i radi li se na rješenjima rekao je kako je osobno tražio sastanak s ministrom, no povratne informacije još nema.
– I ja mislim da ovakvo stanje ne može dugo trajati, a na potezu je svakako Ministarstvo. Nemamo nikakvih informacija za sada. Ono što čujem, a što mi nije drago, jest intencija da se sve opće bolnice stave pod državnu kapu. Je li to istina vrijeme će pokazati.

A to bi značilo da će država postati vlasnik svih općih bolnica s kojima će upravljati kao što upravlja i klinikama – naglašava dalje Bazdan, koji smatra kako to nije dobro jer Županija kao jedinica lokalne samouprave samostalno određuje koliko će se određena bolnica razvijat ili ne.

– Mi smo sigurno županija koja je za doprinose za zdravstvo izdvaja iznad prosjeka jer smo dobrostojeća županija. Sigurno je i da mi u naše zdravstvo ulažemo iznad prosjeka, a očekujemo da takvo stanje bude i dalje jer smo jedina bolnica koja je od prvog kliničkog centra udaljena 4 sata. Sve ostale su udaljene oko sat, onaj zlatni sat u zdravstvu.

Stoga imamo zbog našeg geografskog položaja još veću potrebu za određenim djelatnostima koje druge bolnice ne moraju imati. A to sve košta. Dubrovačka bolnica zaslužuje drukčiji tretman nego sve ostale bolnice iz objektivnih razloga – zaključio je Bazdan.

Pročitajte još

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

Dulist