GradKultura

Rad na Igrama posebno je iskustvo i ljubav koja trajno ostaje u mladima, sutrašnjoj publici!

Rad na Igrama posebno je iskustvo i ljubav koja trajno ostaje u mladima, sutrašnjoj publici!

Dubrovačke ljetne igre i ove godine mladima pružaju iznimnu priliku, a to je stjecanje radnog iskustva na jedinstven način, kroz brojne pozicije na jednom od najpoznatijih svjetskih kulturnih festivala. O ljetu pred nama i što ono znači za mlade, buduće zaposlenike priča nam Ivana Medo Bogdanović, ravnateljica Igara. Otkrit će nam koje pozicije Igre ovog ljeta nude, ali i koji su uvjeti te što će današnje iskustvo značiti – sutra.

– Puno je raznih sezonskih poslova koje nudimo i koje ne možemo obaviti bez pomoći vanjskih suradnika. Znamo da Igre traju punih 47 dana, u srcu smo turističke sezone kad su velike gužve, a žanrovski smo jako raznovrsni. Ipak, najvažnije od svega – ambijentalni smo festival i uvijek smo u nekoga ‘doma’, a ponekad i na 4-5 raznih lokacija u istom danu. Navest ću vam samo primjer početka Igara kad u jednom danu imamo predstavu ‘Vidi kako Lokrum pere zube‘ na Lokrumu, u Kneževom dvoru nastup danas najveće pijanističke legende Andrása Schiffa, probe za premijernu predstavu ‘Na tri kralja‘ na Lovrjencu, tehnički se postavljamo u Zlatnom potoku za predstavu ‘Ljubovnike‘ i imamo izložbu u Sponzi u tijeku.

-Da publika ne osjeti nikakve organizacijske poteškoće, treba nam pomoći naših mladih željnih rada, znanja i novih izazova. U potrazi smo dakle za hostesama, biljeterima, blagajnicama, administratorima, garderobijerkama, propagandistima, vozačima, informatorima, djelatnicima u marketingu i odnosima s javnošću, pomoćnicima u produkciji, okretačima nota, zaposlenicima u transportu, montaži, rasvjeti, razglasu, scencima, rekviziterima i ‘katicama za sve’ (smijeh). Raditi na Igrama posebno je iskustvo zahvaljujući kojem se stječu brojna znanja, upoznaju mnogi ljudi, ali možda najvažnije oni zavole koncerte i predstave i postanu često naša publika – ističe nam ravnateljica Medo Bogdanović.

Hostese i biljeteri - (c) Roza Zanini Mozara
Hostese i biljeteri – (c) Roza Zanini Mozara

Rad na Igrama omogućuje upoznavanje s procesom nastajanja glazbeno-scenskih produkcija, kontakta s umjetnicima i međunarodnom publikom te besplatno praćenje predstava i koncerata. Dugoročno gledano, na više načina korisno za mlade, osobito one u formativnim, studentskim godinama. Kratkoročno – ili gledano u parametrima nekoliko mjeseci – jedno bogato ispunjeno ljeto. Naša draga sugovornica navodi nam i konkretne primjere.

DLJI Iza Igara - (c) Marko Ercegovic
DLJI Iza Igara – (c) Marko Ercegovic

– Prednost je što jedan ovako veliki Festival nudi jako puno različitih pozicija, ovisno o afinitetima mladih ljudi. Svi oni koji su glazbeno obrazovani i vole naše koncerte radit će u produkciji glazbenog programa, neki žele upisati dramsku akademiju pa rade u odjelu drame i pomažu u pripremama predstava, studenti novinarstva i odnosa s javnošću rade u našem marketinškom odjelu od toga da pišu priopćenja, pomažu u kampanjama na društvenim mrežama do distribucije plakata i promotivnih materijala…

Neka radna mjesta možda nisu vezana za njihova buduća zaposlenja, ali su pak najbolje plaćena, a to su svakako vozači naših službenih vozila ili poslovi vezani za ispomoć tehnici, poglavito u transportu i montaži gdje neki od njih mogu zaraditi znatno više nego njihovi roditelji. Naše satnice, odnosno dnevnice konkurentne su na tržištu poslova i drago mi je da smo u mogućnosti adekvatno honorirati njihov trud i rad – zaključuje Ivana Medo Bogdanović, ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara.

Hostese MAC - (c) Marin Frka_2021
Hostese MAC – (c) Marin Frka_2021
Za pozicije koje se rade nakon 20 sati navečer uvjet je da su mladi punoljetni dok poslove koje se rade u jutarnjim satima mogu raditi i đaci poviše 16 godina.
Iskustvo na većini pozicija nije uvjet, a potrebno se javiti do sredine svibnja na e-mail: kadrovska@dubrovnik-festival.hr ili osobno u Festivalsku palaču na Stradunu.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist