DuList IN

PUTOPIS IVANA VUKOVIĆA VUKE S HAVAJA Ako želite naučiti surfati, nemojte pretjerati s Mai Taijem

PUTOPIS IVANA VUKOVIĆA VUKE S HAVAJA Ako želite naučiti surfati, nemojte pretjerati s Mai Taijem

Ovo je moja priča sa Havaja – otoka beskućnika i surfera. Da, gdje god okreneš glavu, možeš vidjeti beskućnike. Nisam tako zamišljao Havaje. Zamišljao sam ih više onako kao s razglednica. A surfera ima na svakom koraku, brojni su kao i beskućnici. Havaji su ipak otok gdje je izmišljeno surfanje. Jedni tako nose svoje daske, a drugi nose nekoliko saketa, odnosno svega što posjeduju. A Havaji i ja? Ljubav duga skoro 30 godina. Devedesete, moja soba u kojoj fale persijane, zidovi, puni rupa od gelera, i oblijepljeni sa svim mogućim kartama svijeta, Europe i raznih regija. Tada sam nekim ljudima s Havaja, koji su organizirali humanitarne kampove, ustupio svoj krevet u sobi. Gledali su sve te karte i rekli: ‘Jednog ćeš dana putovati svijetom. Ništa nije nemoguće’. S tim istim ljudima se, skoro 30 godina poslije, svakodnevno susrećem po Havajima. Zaista ništa nije nemoguće. U mojoj glavi to putovanje na Havaje je započelo baš tada. Svaki broj National Geographica sam marljivo skupljao (na kraju sam za isti jednom i radio), i znao sam, kad tad da ću doći tamo. Čini mi se kao da sam dolaskom na Havaje utrčao u cilj neke svoje najvažnije utrke. Osjetio sam olakšanje. Kao da su mi Havaji drugi dom. Moji snovi su postali stvarnost.

Piše/foto: Ivan Vuković

Riječi urnebesno duge
Havaji su najjužnija država Sjedinjenih Američkih Država. Uglavnom svi prvo pomisle da je to Florida. A koliko je izolirana govori i podatak da mi je trebalo oko 6 sati leta, a to je nekih 4000 kilometara. Havaji su kao male točke usred Pacifika. Inače, havajski arhipelag je dio SAD-a, ali geografski su dio Polinezije koja pripada Oceaniji. Može i kompliciranije (smijeh). Imaju preko sto vulkanskih otoka i zadnja su nacija koja je postala dio SAD-a. Mješavina su domorodačkog stanovništva iz Japana, Kine, Filipina i Oceanije. Nama koji govorimo hrvatski jezik, havajski je prilično lak za izgovaranje. Sve se čita kao što je i napisano, a abeceda ima samo 12 znakova, od toga 5 samoglasnika. I riječi mogu biti urnebesno duge. Lauwiliwilinukunuku’oi’oi – ovo je najduža riječ na havajskom i predstavlja vrstu ribe. Na Havajima nije dozvoljeno kockanje, ali lake droge i vožnja bez kacige jesu. Zbog toga što nije dozvoljeno kockanje, postoji direktan let Havaji – Las Vegas.

PUTOPIS IVANA VUKOVIĆA VUKE S HAVAJA Ako želite naučiti surfati, nemojte pretjerati s Mai Taijem

Sigurno ćete pokisnuti
Na Havajima se nalazi Pearl Harbor. Otok je kao jedna velika vojna baza. Gotovo 20 posto stanovnika otoka je zaposleno u vojsci. Ipak su prva crta obrane, a Amerikanci su uvijek oprezni.Svi sigurno znaju povijest Pearl Harbora, a onda vam lokalci odaju jednu surovu realnost – većina je Amerikanaca japanskog porijekla, nakon napada, poslana s Havaja u rezervate po središnjem dijelu SAD-a. Da bi paradoks bio jos veći, veliki broj žrtava i heroja koji su se borili pod američkom zastavom bio je japanskog porijekla. To je svakako jedna stvar za posjetiti na Havajima – Pearl Harbor muzej. Druga je svakako ‘Waikiki Beach’, kultno mjesto u Honoluluu. Ako baš želite, tamo možete naučiti i surfati, samo ako ne pretjerate prije s Mai Tai. I da, svi zamišljaju da stalno sija sunce na Havajima. Sija, ali uvijek ima oblaka na nebu, uz svakodnevne duge, sigurno ćete pokisnuti barem jednom dnevno ako iznajmite kabriolet ili skuter.

PUTOPIS IVANA VUKOVIĆA VUKE S HAVAJA Ako želite naučiti surfati, nemojte pretjerati s Mai Taijem

Filmske uspješnice
‘Jumanji’, ‘Pearl Harbor’, ‘Pirati s Kariba’, ‘Jurassic Park’, ‘Jurassic World’, ‘Finding Nemo’ – samo su neke od filmskih uspješnica koje su snimane na Havajima. Zamalo sam zaboravio svoj najdraži film. To je ‘Karate Kid’. Još imam VHS kazetu kod kuće, a i shuriken i onu traku oko glave iz Japana. A zašto se toliko filmova snima na Havajima? Imaju poseban ured za razvoj otoka sa stručnjacima na polju turizma, ekonomije i filma. Naravno, ti ljudi tamo znaju što rade.

PUTOPIS IVANA VUKOVIĆA VUKE S HAVAJA Ako želite naučiti surfati, nemojte pretjerati s Mai Taijem

‘Ja sam s Montovjerne!’
Moram istaknuti jedan od jačih, i dražih trenutaka koji se dogodio tijekom mog boravka na Havajima. Kad sam ugledao skupinu mladića s hrvatskim kapama i Torcida majicama, viknuo sam prema njima ‘Hrvatska’. Rekli su mi da su rodom iz Dubrovnika, odrasli su u Kaliforniji i eto – naletili su na mene na Havajima. Kad mi je jedan rekao ‘s Montovjerne sam’, i to s američkim akcentom, odvalio sam od smijeha. Mali svijet. Svi sigurno znamo da je na Havajima ‘aloha’ tipičan pozdrav, i kad dolaziš, i kad odlaziš. A vrijeme je za odlazak. Aloha Hawaii, nadam se da neću čekati opet 25 godina za dolazak u ovaj tropski raj.

O HRANI
Doručak, ručak, večera

PUTOPIS IVANA VUKOVIĆA VUKE S HAVAJA Ako želite naučiti surfati, nemojte pretjerati s Mai Taijem
Na Havajima se za doručak jede ‘Loco Moco’. Riječ je o govedini na kruhu od hamburgera s rižom i gljivama i dva jaja povrh svega toga. Za ručak se jede ‘Poi’ od biljke taro koja izgleda kao ljubičasti krumpir koji se zgnječi i izgleda kao pire, ali bezukusno serviran s dosta morske hrane. Za večeru se jede ‘Poke’, sirova riba, uglavnom tuna. Izgleda servirano kao naš beef tartar.

Objavljeno u tiskanom izdanju 29. prosinca 2021.

Pročitajte još

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist