Kultura

Putokaz za teške mladenačke godine

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je u Saloči od zrcala knjigu Renate Zlatković „Zagonetna slika – Avijatičar“, dva romana o dječaku i djevojčici i njihovim promišljanjima o svijetu oko sebe.

– Ako je čitanje izvor saznanja, sredstvo komunikacije koji razvija maštu, omogućava usvajanje kulturološkog nasljeđa…moram se zapitati, a tu posebno mislim na mlade, zašto se danas tako malo čita? Zašto svojevoljno pristajemo na manje i knjiga nije in, a one koji čitaju smatraju čudacima?  – zapitala se autorica knjige Renata Zlatković, podsjetivši na istraživanja po kojima se čitanje s užitkom veže na čitateljeva iskustva iz djetinjstva, odnosno (ne)poticanja okoline.

– U društvu u kojem se velik medijski prostor daje Kerumima, Mamićima i Avama Karabatić te ih se ističe kao primjer uspješnosti, a nerijetko i kao uzor i poželjan model ponašanja, knjigu i čitanje nije lako nametnuti kao vrijednost – istaknula je Zlatković te zaključila:

– Treba čitati. Pola sata dnevno čitajte umjesto gledanja sapunica, reality showa, Facebooka. Darivajte knjige i sa zahvalnošću ih primajte na dar. Pročitajte ih i otkrijte svijet u njima. Nemojte se učlaniti u knjižnicu radi besplatnog interneta – kazala je Zlatković.

Eta Rehak opisala je dva romana kao zanimljiva i duhovita djela puna očekivanja koja se čitaju s lakoćom, o adolescentima i namjenjena adolescentima, ali i roditeljima.

– Autorica je odlično prikazala kako valja pristupiti djevojčici i dječaku u njihovim najosjetljivijim godinama. Ideali današnje mladosti nisu istovjetni onima od prije dvadeset i više godina, a sve s obzirom na vrijeme, okolnosti i događaje koji su se dogodili u tom razdoblju, a koji su potisnuli ono vrijedno, čitanje – kazala je Rehak.

– Čitanje pomaže osobi suočiti se sa situacijama sličnima njegovoj, ali i uoči rješenje problema na koje mladi nailaze. Ovo nije samo knjiga za mlade, već je i putokaz kako pomoći djeci prebroditi godine koje često nazivamo teškim i nemogućim – zaključila je Rehak.

Dr.sc. Ana Dalmatin smjestila je djelo Renate Zlatković u žanr suvremenog romana ili uvjetno kao prozu 'u trapericama', jer su glavni likovi romana mladi, atipični i svjetonazorski suprotstavljeni svijetu odraslih.

– Traperice u kontekstu ove proze ne predstavljaju samo način odjevanja, nego i životni stav – istaknula je Dalmatin te opisala karakter likova u dva romana. Kazala je kako je autorica usmjerena prema antičkoj književnosti koju vješto povezuje sa svojim djelom.

Promociju je svojim nastupom uveličala mlada klaviristica Antonia Merčep, a dijelove iz dva romana čitala je Nikolina Dominković.

Pročitajte još

OTVORENA IZLOŽBA ‘NAPOLEONOVA CESTA U DALMACIJI’ S tih 500 kilometara tada makadamskog puta se i danas koristimo

Dulist

Luki Šeriću i Iris Mihajlović uručena nagrada ‘Plautilla’

Dulist

SJAJNA VIJEST Prvi put nakon 1998. Dubrovnik dobiva srednju baletnu školu!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija