Aktualno

Pusić u Bruxellesu bez projekta Mosta

Granični režim između Hrvatske i BiH koji stupa na snagu ulaskom Hrvatske u Europsku uniju glavna je tema poslijepodnevnog briselskog sastanka šefova diplomacije dviju zemalja i trojice EU povjerenika.

Razgovara se i o Pelješkom mostu, ali bez konkretnih projekata i planova izgradnje.  Šef BiH diplomacije Zlatko Lagumdžija u Bruxellesu je izbjegao odgovoriti na pitanje protivi li se službeno Sarajevo izgradnji dvadeset metara nižeg Pelješkog mosta.

– Kakvo god rješenje bude, to će biti rješenje koje će biti rezultat dogovor Zagreba i Sarajeva i sigurno je da će onda i Bruxelles biti sa nama – poručio je Hadžić.

Prije sastanka s Lagumdžijom, EU povjerenikom za proširenje Stephanom Fuleom, i još dvojicom Unijinih povjerenika – za unutarnje poslove i zdravlje, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da sa sobom ne nosi projekt novog – nižeg, užeg i jeftinijeg Pelješkog mosta, kojeg Hrvatska želi graditi sredstvima iz EU fondova.

– Postoje ideje, postoje i od prije neki predračuni. U ovom trenutku imamo mogućnost izrade studije koja će uzeti u obzir i koridor i most, dakle sva moguća rješenja. O tome ćemo, mislim, također razgovarati na samom kraju – istaknula je Pusić.
Glavna tema briselskog sastanka granični je režim koji stupa na snagu 1. srpnja iduće godine, kada Hrvatska uđe u Europsku uniju.

Hrvatska je za prijelaz kod Neuma dogovorila poseban režim, dok će sva hrana i životinje od 1. srpnja 2013. godine prelaziti preko graničnih prijelaza Stara Gradiška i Metković II. Kako bi dvije buduće granične inspekcijske postaje na vrijeme dobile akreditaciju, sve mora biti spremno pola godine prije ulaska u EU.

Pročitajte još

GODINAMA GLEDAMO RJEŠENJA I MAKETE BUDUĆEG STADIONA U LAPADU Građani će kreirati izgled ‘lapadske ljepotice’. Još jedan ‘pucanj u prazno’?

Andrea Falkoni Račić

BILI SMO NA PROBI USUSRET VELIKOJ PROSLAVI KUD-A ‘MARKO MAROJICA’ Bala zajedno i mlado i staro! Već 45 godina čuvaju župsku tradiciju

Mia Njavro Banić

Pročitajte tko je u utorak i srijedu bez struje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija