Politika

‘PRVO ŠTALICA PA ONDA KRAVICA’ Grad za Arenu Dubrovnik traži financijski moćnog ulagača

'PRVO ŠTALICA PA ONDA KRAVICA' Grad za Arenu Dubrovnik traži financijski moćnog ulagača

Da bismo tamo zaigrali nogomet, prvo moramo ovaj dokument dobro iščitati, a kako bi dopro do šire javnosti jer će skoro doći na e-savjetovanje kako bi se uključila šira javnost – rekao je gradonačelnik Mato Franković na početku rasprave o javnom natječaju za izgradnju Arene Dubrovnik. Rekao je kako bi natječaj trebao  definirati uvjete za izgradnju. U sklopu Arene može se izgraditi i trgovačko-zabavno-kulturni centar.
-Željeli bismo da se u raspravu uključe i vijećnici, ali i kroz savjetovanje šira javnost, odnosno što veći broj ljudi kako bi odluka bila što točnija i konciznija. Želimo da se izgradi lapadski stadion te da proces odabira izvođača bude transparentan. Ne želimo da projekt za sobom vuče bilo kakve repove već da svi budemo ponosni na takav jedan projekt – rekao je gradonačelnik.
Ivan Cetinić rekao je kako je svaki korak prema stadionu njemu posebno drag. Pitao je po kojem modelu se došlo do iznosa od dva milijuna kuna za ozbiljnost ponude.
-S ovim stadionom kasnimo i 20 godina pa da ne gubimo vrijeme – pitao je.
Gradonačelnik je rekao kako je više garancija.
-Radi se o značajnim bankarskim jamstvima – rekao je te dodao kako se može na natječaj javiti samo netko tko ima značajnu financijsku moć.
Marko Potrebica rekao je kako se raduje ovakvom materijalu.
-Ako po ovom Memorandumu o razumijevanju nađemo partnera, unaprijed vam čestitam. Skeptičan sam da će netko na ove naše uvjete pristati. Oni su fenomenalni za Grad – rekao je Potrebica.
-Volio bih da ovaj dokument shvatimo kao odličnu podlogu za buduća rješenja, a kad se netko javi treba izbrusiti međusobne uvjete – rekao je dalje. Gradonačelnik je rekao kako je uistinu natječaj previše restriktivan i detaljan, ali je takav potreban.
-Natječajem ćemo napravit i svojevrsno ispitivanje tržišta i vidjet ćemo postoji li interes. Mi smo se na brojnim razinama zaštitili – objasnio je. Prvo, netko treba otkupiti dokumentaciju za 200 tisuća kuna i to je tek prvi skalin.
-Unaprijed definiramo da ne može bilo tko ući u postupak, samo ozbiljan investitor. Za njih ovo nije novost i nije im prvi susret s ovakvim uvjetima. Za ljude koji imaju novac i koji nisu mešetari ovo nije uopće problem – smatra Franković.
Vijećnik Andro Vlahušić rekao je kako nije sporna želja svakog građanina da se uredi ovaj stadion.
-Nigdje u Hrvatskoj ne postoji mogućnost građenja temeljem Memoranduma o razumijevanju. Ne znam koja je to dokumentacija koja se treba preuzeti za 200 tisuća kuna – rekao je Vlahušić.
-Dubrovački nogomet nalazi se u trećoj ligi i za to je punih 40 godina odgovoran samo jedan čovjek. Prodajmo klub s ovim u paketu, a ne da imamo stadion za Monako, a da igramo za treću ligu. Trebamo biti realni – smatra Vlahušić.
Vijećnik Pero Vićan pohvalio se da je dijelom sudjelovao u pisanju dokumenta.
-Izbjegnute su sve zamke i problemi koji su se dogodili s javnom garažom na Ilijinoj glavici. Nemojte misliti da je problem javne garaže završen. Još nije, ali to je priča za drugu priliku – objasnio je Vićan. Rekao je kako nije riječ o modelu javno privatnog partnerstva niti prava građenja po modelu garaže.
-Molim svoje kolege, prijatelje, suradnike, pravnike, advokate… dajte im materijal da daju primjedbe. Ako bi se javili zainteresirani, Grad to ne smije koštati ni jednu kunu da dobije stadion s 4500 mjesta i 150 mjesta u garaži – rekao je dalje. Nećemo prodati GOŠK, odgovorio je Vlahušiću, nego ćemo prvo napraviti štalicu pa kupiti kravicu.
-Povući će se Pero iz kluba kad budemo predstavljali monografiju o 100 godina kluba – najavio je. Siguran sam, rekao je, da će Grad prije ovo sagraditi nego dom ispod bolnice.

Maro Kristić rekao je kako 30 godina sluša obećanja o izgradnji stadiona.

-Jedan ovakav zahvat tražit će dosta značajne intervencije i Grad bi trebao radi ozbiljnosti ocijeniti pogodnost Lapada kao lokacije za izgradnju stadiona sa svim pratećim sadržajima – rekao je. Smatra kako se ne smije ugroziti kvaliteta života građana.

Vićan je rekao kako ne želi polemizirati s opravdanim promišljanjima Kristića.

-Naravno da bilo kakav veći infrastrukturni objekt izaziva cjelovitu brigu za stanovništvo koje živi i boravi u neposrednoj blizini, ali nisu nogometne utakmice svaki dan. Danas samo donosimo odluku o raspisivanju natječaja. Ništa se ne može dogoditi, a da neće biti predmet rasprave na ovom Gradskom vijeću – rekao je te zamolio da se dobro prouči tekst.

Gradonačelnik je rekao kako se danas ne donosi nikakva odluka, samo je riječ o raspravi.

-Očekujemo vašu maksimalnu uključenost. Kad se sve definira, moći ćemo ići u raspisivanje natječaja – rekao je te dodao kako je siguran da se iza Feste sv. Vlaha o ovome mogu donositi odluke.

-Radi se o  projektu bitnom za Grad Dubrovnik i čije benefite ne možemo samo gledati kroz realizaciju jednog infrastrukturnog projekta već će se tu moći održavati trenažni procesi, koncerti… On istovremeno mora biti i lijep jer se nalazi u Lapadu, mora svojom vizurom privlačiti posjetitelje. To mora biti i urbano prilagođeno području – rekao je te dodao da su zato uvjeti strogi.

Vlahušić je predložio da se zatraži prijedlog grafičkog rješenja stadiona i prometa oko njega.

-Ako nije Pitarevićevo zlato zakopano na tom stadionu, ovo nitko živ neće graditi – smatra Vlahušić.

Rasprava je na kraju skrenula i na terminal u Gružu te je Blaž Pezo odgovorio Vlahušiću kako u Gružu neće biti trgovački centar što je on pokušao progurati.

Nikša Selmani rekao je kako za ovo treba vremena za proučiti jer je previše ozbiljna stvar.

-Trebamo ozbiljno prostudirati čitav prostor – rekao je Selmani napomenuvši kako je to mali prostor te da se sa svim pratećim sadržajima tu može ići jedino u visinu.

-Dajemo javnu sportsku građevinu i tu nema trgovina i zabavnih sadržaja jer se jasno zna što je javna sportska građevina – iznio je dalje. Hipoteka koja se navodi, dodao je, strašno miriše na garažu.

-Ne čudi me vaše razmišljanje jer zasigurno niste nikada u životu bili u prilici nešto slično graditi. Ja sam ih nekoliko gradio i sagradio. Ako imate volju, upoznat ću vas što sad pripremam u kompaniji koju vodim. Ovo je takav otklon od problema koji su se dogodili s javnom garažom – objasnio je Vićan.

O točki se nije glasalo, samo se primila na znanje.

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist