Županija

Prvo analiza pa odluka o tome jesu li mandarine spremne za plasman na tržište

Fizikalno kemijskom analizom uzoraka plodova mandarina utvrdit će se jesu li plodovi dosegnuli stupanj zrelosti, odnosno jesu li spremni za plasman na tržište. Naime, u svrhu davanja neobvezne preporuke o određivanju datuma početka berbe mandarina Povjerenstvo za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije, koje se sastalo u Opuzenu početkom tjedna, će od Zavoda za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku, zatražiti fizikalno kemijsku analizu uzoraka plodova mandarina Zorice rane, Iwasaki i Ichumare. Spomenutom analizom, kojom se određuje najmanji dozvoljeni omjer šećera i kiselina u plodu, utvrđuje se jesu li uzorkovani plodovi dosegli stupanj dozrijevanja sukladno Pravilniku o tržišnim standardima za voće i povrće, temeljem čega se može dati preporuka je li mandarina spremna za tržišni plasman.
Povjerenstvo će se, kao i prethodnih godina, obratiti Ministarstvu unutarnjih poslova kako bi se na graničnim prijelazima omogućila što lakša dnevna migracija radne snage iz Bosne i Hercegovine. Nastavno na prethodnu praksu, Povjerenstvo za mandarine za male i srednje proizvođače pokreće Inicijativu samostalnog plasmana mandarina na javnim površinama gradova i općina diljem Hrvatske. S inicijativom se planira početi početkom listopada.

Pročitajte još

PROJEKT ‘TAKE IT SLOW’ Održana konferencija na temu održivog i pametnog turizma

Dulist

KUPATE LI SE JOŠ UVIJEK? More na 120 plaža čisto, na Korčuli ipak – zabrana kupanja

Dulist

U SAMOM VRHU Ovo su najbolji nastavnici našeg grada i županije

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija